Foto:

Visa att rätten till liv står över allt

Enligt människorättsorganisationen EuroMed Rights befinner sig nu två miljoner människor på flykt i Gaza, ett land vars yta motsvarar ungefär en femtedel av Ålands yta. Över 33.000 människor har enligt samma organisation blivit dödade i israeliska attacker och i sviterna därefter. Det är fler än hela Ålands befolkning. Bland offren finns drygt 13.000 barn. På Åland bor det knappt 6.000 barn. Enligt FN dör de allra flesta i Gaza nu av hunger. Utsvältning är ett av alla många horribla vapen. År 1948 grundades staten Israel och drygt 700.000 palestinier blev fördrivna från sina hem. Många av dem hamnade i Gaza. År 1949 etablerade FN den humanitära organisationen UNRWA vars uppgift är att tillhandahålla grundläggande tjänster för palestinska flyktingar såsom utbildning, hälsovård, sociala tjänster med mera. Organisationen, som finansieras med hjälp av bistånd från givarländer, bedriver skolor, vårdinrättningar och lekplatser i Gaza och är dessutom en av Gazas största arbetsgivare. Finland har ingått ett avtal om att ge fem miljoner euro om året åt organisationen. För befolkningen i Gaza har de insatser som UNRWA bistår med länge varit en livlina då merparten av Gazas befolkning är registrerade som flyktingar på grund av den israeliska statens ockupationspolitik. Bara timmar efter att Internationella domstolens, (ICJ) dom mot den israeliska staten om folkmord kom, där Israel bland annat beordrades att sluta utföra folkmord mot palestinier samt vidta snabba och effektiva åtgärder för att säkerställa tillhandahållandet av humanitär hjälp till civila i Gaza, beslöt den finske utrikeshandels- och utvecklingsministern Ville Tavio att Finland ska dra tillbaka sitt stöd för UNRWA.

Flera länder har gjort samma sak: USA, Storbritannien, Kanada, Australien, Tyskland, Schweiz, Italien och Nederländerna. Finland bistår alltså inte längre en humanitär organisation som hjälper det just nu absolut mest utsatta folket i hela världen. Enligt finska Utrikesministeriet (UM) grundar sig detta beslut på att Israel har anklagat ett dussin anställda i UNRWA för att vara inblandade i attacken den 7 oktober. Dessa anklagelser kommer i sin tur från förhör av personer som fängslades i samband med attacken. Observera att Israel är känt för sina extrema “förhörstekniker”, läs torterande av krigsfångar. Dessutom, är det verkligen en slump att Israel kom med dessa anklagelser precis efter ICJ:s utlåtande?

Enligt FN:s specialrapportör Francesca Albanese kan Finland nu, tillsammans med de andra givarländerna som också dragit in sina stöd för UNRWA, göra sig skyldiga till medhjälpande vid folkmord. Det här är vidare ett direkt motarbetande av det som var en av ICJ:s huvudpunkter, att släppa in humanitär hjälp i Gaza.

Inte nog med att det beslut som Ville Tavio har tagit är en kollektiv bestraffning av palestinier, det kan dessutom strida mot internationell lag. Kan verkligen Ålands landskapsregering stå bakom ett sådant avskyvärt beslut i en tid då mänsklighetens moral har ställts på sin spets? Ålands landskapsregering, vi måste göra mer. Visa väg för den finska regeringen att folkrätten, rätten till liv, står över allt.

Fanny-Klaara Rundberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss