Vem vill du se som årets lucia?

 

I dag drar årets luciaröstning i gång och håller på fram till den 30 november. Absolut sista tillfället att rösta på lucia är på lillajulmarknaden den 2 december på Jan Karlsgården.

Jonnie Listherby nyttjar ett gammalt och på nordiska väggar sparsamt använt hantverk när han målar rummen i gamla Grelsby sjukhus med äggoljetempera.
– Den är giftfri, 100 procent ekologisk, och resultatet blir levande och vackert. Dessutom håller det i minst 100 år, säger han.

IFK:s ligaspelare är snabba på fotbollsplan och bra på att göra mål. Men hur snabba är de i köket?
Stressen är påtaglig i Strandnäs skolas hemkunskapskök när spelarna gör upp om segern i en matlagningstävling.
– Det kan gå hur som helst, säger Nicklas Maripuu som bakar sin första blåbärspaj.

Med röstsiffrorna 17 mot 13 röstade lagtinget i dag på förmiddagen ned oppositionens misstroendeyrkande. Landskapsregeringen sitter därmed kvar.

Ett femtiotal kvinnor samlades på scenen på torget i Mariehamn för att skrika tillsammans i tre minuter i dag. Prick klockan tolv klämde de i, för att uppmärksamma Metoo-kampanjen och kvinnors rätt att själv bestämma om sin kropp.

I gamla brandkårsmuseet i Västerkalmare står luciavagnen klar för användning. En grupp herrar som kallar sig Tvärstyckarna har under flera år sett till att vagnen är i skick till luciadagen.

– Lucia är en tradition som man ska vara rädd om och bevara. Den är till för både gammal och ung, säger Kalle Rundberg.

Det växande utbudet av säkerhets- och behörighetskurser vid Ålands yrkesgymnasium har fått nya, större utrymmen.

På måndagskvällen invigdes Kursgången, där tusentals personer årligen ska skolas i bland annat elsäkerhet, heta arbeten och första hjälpen.

Att vara duktig på att sjunga är inte det viktigaste för att få till en bra snapsvisa. Men att vara finurlig och spexig är en fördel. Ålandstidningen träffade Christian Andersson, nybliven världsmästare i snapsvisor, för att ta reda på hur man får till den bästa snapsvisan i juletider.

 

En bil fattade eld i ett garage på Parkgatan strax före klockan ett på söndagseftermiddagen.

En 7,5 meter lång motorbåt i Östernäs totaltförstördes i en brand vid 13-tiden i dag. Brandorsaken utreds som bäst.

Fler Webb-TV