Fler alternativ

Kontakta oss

  Ring oss på +358 18 26026

  Skicka e-post

Besöksadress:
Strandgatan 16, 22100 Mariehamn

Postadress:
Ålandstidningen, Pb 50 AX-22101 Mariehamn

Vi har öppet helgfria vardagar 09.00-16.00

Podcast

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 137

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningen diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén, politiska redaktören Nina Smeds och ledarskribenten Jonas Bladh bland annat riksdagsvalet och om det spelar någon roll vem Åland skickar till Helsingfors. Men också obrutna horisonter kontra vindkraftsmiljoner finns på dagordning. Och självklart kan inte Daniel och Jonas hålla sig från att nörda ned sig i de senaste turerna kring cirkus Trump i USA.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 136

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd gör tidningens nya politiska redaktör Nina Smeds debut med att lansera idén om att utöka lagtinget till 300 ledamöter. I övrigt diskuterar Nina, Daniel och Jonas bråket kring den nya tvärgående färjan Mergus, Apoteksbehovet i Maxinge, möjligheterna till att en evighetsfråga till slut kan läggas till handlingarna och varför det inte förs en politisk debatt om knarkgänget och polisiära resurser.

 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 135

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd analyserar och diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh statsminister Sanna Marins besök på Åland, hajpen kring statsministern och vilken påverkan det kan ha på lagtingsvalet. Dessutom avhandlas åländsk skolpotatis, äganderätt kontra fornlämningar, ÅHS ickeprofessionella styrelse och högskolans professionella styrelse som ingen lyssnat till.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 134

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledapodd är tillbaka efter semester, sjukdom och vabb under februari. Och gissa om Daniel Dahlén och Jonas Bladh är laddade för att snacka om riksdagsval, Sanna Marin, lagtingets äventyrliga vårsession, raseri mot nya skärgårdsfärjan och insikten hos våra folkvalda att ekonomi är viktigt! 

#50: Visselblåsare & Erik Schütten

Audio file

Ålandspodden

Erik Schütten är dagens gäst som har utvecklat ett lätthanterligt system för att hantera anmälningar från visselblåsare för mindre företag. Carl & Daniel talar Estonia, Sushi-feber, runstenar och mycket, mycket annat! Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 133

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd funderar Daniel Dahlén och Jonas Bladh över hur självstyrelsen ska stärkas, om Mariehamns centrum kan överleva och varför det är så svårt att belöna jämställt politiskt arbete i lagtinget. Dessutom hinner de med att sucka över en koranbrännande dans-svensk och hans inverkan på Natoprocessen.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 132

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt undrar Daniel Dahlén om alla i debatten verkligen förstår landskapets ekonomi när han och Jonas Bladh diskuterar tilläggsbudget, landskapets ekonomi, tjänstekollektivavtal och inbesparingar. Men också elskattsbehörighet och den ukrainska ambassadörens besök på Åland diskuterats i avsnittet.

#49 John Fagerström & Julia Lindberg

Audio file

Ålandspodden

I dagens avsnitt fortsätter diskussionen kring Rosella och rutten mellan Norrtälje och Mariehamn. Till sin hjälp har man journalisten John Fagerström från Norrtelje Tidning som berättar om Roslagens syn på saken. Dagens andra gäst är veterinären Julia Lindberg som precis startat egen klinik i Dalbo. Carl & Daniel diskuterar bland annat debattklimatet i vindkraftverksfrågan, Erik Schüttens nya system för visselblåsning, Wilmer Kvarnström, Olga Dibrovas besök i Lagtinget och mycket, mycket annat. Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén. Ansvarig utgivare: Carl Lönndahl

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 131

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd är tillbaka i etern! I säsongens första avsnitt diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén och politiske redaktören Jonas Bladh en vid palett av aktuella frågor. Från Rosellas sista resa och vad det betyder för Åland att hon nu lämnar rutten Mariehamn-Kapellskär, via landskapsregeringens fjärde tilläggsbudget med ett bedrägligt resultat på sista raden till IFK Mariehamns mätning av ungdomsspelare. Och mycket mer, förstås.

 

#48 Åland i sök 2022 & Andrea Lewis Åkerman

Audio file

Ålandspodden

Ålandspodden avslutar säsongen 2022 med vad som sökts mest på Google under 2022 från Östersjöns mittpunkt. Till sin hjälp har man Andrea Lewis Åkerman. Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén. Ansvarig utgivare: Carl Lönndahl

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 130

Audio file

Ledarpodden

I säsongens sista avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd tittar Daniel Dahlén och Jonas Bladh tillbaka på ett 2022 som präglats av Rysslands krig i Ukraina, av bråk både internt på Åland och gentemot Finland och ett år då sjöfarten på Åland tycks ha inlett en betydande omstöpning. De hinner dock också med att analysera de senaste turerna kring skatteundantaget och mysa åt att den globala politiken ser ut att ha vänt ryggen åt två profiler vi helst sluppit. 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 129

Audio file

Ledarpodden

I ett maxat avsnitt av Ålandstidningens ledarpodd analyserar Daniel Dahlén och Jonas Bladh flera områden där civilsamhället och den politiska debatten mötts i veckan, som skattegränsfrågan och vindkraften. De frågar sig om tunneln nu kan avföras från dagordningen och om parlamentarismen är död. Och till sist slår Daniel fast att han inte tänker köpa någon idolbild av Donald Trump. Varför? Lyssna på podden!

#47 Miljonvinsten med Janne Karlsson

Audio file

Ålandspodden

Jan-Erik "Janne" Karlsson  gästar programmet och berättar om den miljonvinst han och ett antal andra precis vann på trav. I studion talas det Viking Line, billeveranser och alla helgens julkonserter. Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén. Ansvarig utgivare: Carl Lönndahl

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 128

Audio file

Ledarpodden

Viking Lines besked att man säljer Rosella och att trafiken mellan Mariehamn och Kapellskär helt kan läggas ned dominerar veckans avsnitt av Ålandstidningen Ledarpodd. Daniel Dahlén och Jonas Bladh diskuterar konsekvenserna av beslutet för den politiska debatten om skatteundantaget, för ålänningarnas vardag och för sommaren turistsäsong. De hinner dock också med att snacka om såväl hållbarhetsagendans framtid som Centerns stora tapp i opinionen inför riksdagsvalet.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 127

Audio file

Ledarpodden

Veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd analyserar Daniel Dahlén och Jonas Bladh den lokala ”regeringskrisen” som uppstod när landskapsregeringen inte lyckades komma överens om huruvida tunga transporter ska beläggas med avgifter på tvärgående linjen. Men också det finska regeringsbråket, vad som händer med ebolafall i januari och ett lyckat öppet hörande finns med på agendan.

#46 Herman Lindqvist om Kastelholms Slott

Audio file

Ålandspodden

Ålandspodden är tillbaka efter sjukdomsuppehåll. Idag har man lockat legendaren Herman Lindqvist till studion för att tala om Kastelholms Slott, som har haft en central och spännande plats i svensk historia. Carl & Daniel talar om årets lucia, glasåtervinning, hundregistrering och sedan om alla helgens evenemang: julmarknad på Solkulla, Mickels gård, Zeipels, Valborg, Sottunga och som avslutning - vad sägs om Shamrock på Pub Ettan? Det och mycket, mycket mer i dagens avsnitt av Ålandspodden. Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén. Ansvarig utgivare: Carl Lönndahl

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 126

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd tar Daniel och Jonas igen vad de missade efter att förra veckans avsnitt ställdes in. Budgetdebatten, skattegränsfrågan, tunneln, skandalerna i fotbolls-VM – allt hinns med. Ja till och med Viking Lines köp av Eckeröaktier får plats. Ni hör, det är ett fullmatat avsnitt!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 125

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd gästas Jonas Bladh av oppositionsföreträdarna Ingrid Zetterman (Liberalerna) och Anders Eriksson (Ålands framtid). De ger sin syn på landskapsregeringens budgetförslag, debatterar bland annat om man ska ha ministerstyre och pengar till tunnelborrningar och är överens om att budgeten inte räcker till. 

Annons

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 124

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd handlar allt om landskapsregeringens budgetförslag för 2023. Finansminister Roger Höglund (C) lägger ut texten om sin andra budget, om varför underskottet växer och det inte sparas så mycket  och om när stålbadet för åländsk ekonomi kan komma.

#45 Ålands läskigaste hus med Cilla Lund & Kotte Nordberg

Audio file

Ålandspodden

Ålandspodden får besök av Cilla Lund och Kotte Nordberg som har öns läskigaste hus vid varje Halloween och som besöks av hundratals gäster. Vad driver dem? Är det att skrämma barn? Alla svaren får ni i dagens avsnitt. Programledarna skapar historia-potpurri och talar både om första Balkan-kriget för att sen diskutera El Alamein, Montgomery, Rommel och Manstein. Sen blir det åländskt och på menyn återfinns ny landshövding, fest på Kino, Whisky-VM, Kulturstiftelsen, filmen "Det finns flera sätt att simma" där Daniel medverkar, bokmässan och som vanligt mycket, mycket annat. Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén. Ansvarig utgivare: Carl Lönndahl

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 123

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh bland annat dubbeltrubbel mellan landskapet och Finland gällande dels självstyrelselagen, dels skattegränsfrågan. Dessutom funderar de över varför Högskolan inte ska bolagiseras och hur i hela världen det kunnat bli en sådan cirkus kring det en gång så stolta Storbritanniens politiska ledning.

#44 Stadium-hets och världens största dryckestävling

Audio file

Ålandspodden

"Hela" Åland var på plats när Stadium Outlet öppnade sina dörrar i helgen. Men vad sålde mest? Pia Lindholm, butikschef, gästar dagens avsnitt och berättar om allt som hände under de första dagarna. Dagens två andra gäster, Henrik Aflodal & Timo Vetriö, tar världens största dryckestävling till Åland den 3/11. Hör legenden Henrik och krögaren Timo berätta om allt man kan förvänta sig. Programledarna talar om UF-företagande och de idéer som Frida Karlsson, Jasmine Jansson och Hugo Jokinen vunnit priser för samtidigt som de frågar sig när Halloween egentligen firas på Åland? Det och mycket, mycket mer i veckans avsnitt av Ålandspodden. Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén. Ansvarig utgivare: Carl Lönndahl 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 122

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd tog en veckas semester och landskapsregeringen sprack. Men det hindrar inte Daniel Dahlén och Jonas Bladh att titta bakom kulisserna för att hitta alla anledningar till att Hållbart initiativ lämnade regeringen, och vad det kan ha för inverkan på nästa års regeringsbildning. På tal om regeringsbildningar har Sverige fått en ny regering, och självklart analyseras vad överenskommelsen mellan de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna innebär. 

Säljes
Hallvärmare Master
200€
Köpes
VB Nibe R 55 L
Säljes
Sänglåda med hjul
20€

#43 Mathias Eriksson & Skoldebatten

Audio file

Ålandspodden

Skoldebatten rullar vidare i Ålandspodden efter den omtalade tråden i "Föräldrar på Åland". Till sin hjälp har man tagit in Mathias Eriksson, Utbildningschef för Södra Ålands skoldistrikt, som reder ut begreppen. Programledarna talar höstlovsaktiviteter, Finnlines, biodling, fiskenäringen och slutligen får Carl också lära sig vad berg- och dalbanan i Mariehamn är, Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén. Ansvarig utgivare: Carl Lönndahl 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 121

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningen konstaterar politiske redaktören Jonas Bladh att Finansministeriet fått chefredaktör Daniel Dahléns blod att koka efter att man lagt ut en platsannons för att söka nästa landshövding. Näringsreporter Kevin Eriksson berättar hur en reglering av den finska spelmarknaden både är bra och dålig för Paf. Dessutom reds både avsaknad av tunnelmeddelande och ställningstagande mot rysk olja ut.

#42 Tony Asumaa & "Gratis" skola?

Audio file

Ålandspodden

Dagens gäst är Tony Asumaa som berättar om sin karriär som fotbollsdomare, minister och entreprenör och ger tips till de som vill starta eget - bland annat (skämtsamt) att Lagtinget kan ge möjligheten för eget företagande. Han uttalar sig också i programmets hetaste debatt, som blossat upp i gruppen "Föräldrar på Åland", om skolan verkligen är gratis eller inte. Utöver gratis skola talar Carl & Daniel om cupguldet, Eckerölinjens tidigare avgångar, Paul von Hindenburg, att Finansministeriet i Finland söker en ny landshövning mot gällande lag, utställningen "Afghanistan - människor och platser", Kanonloppet/ Ålandsmarschen, Sjöfararen och mycket, mycket annat. Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén. Ansvarig utgivare: Carl Lönndahl

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 120

Audio file

Ledarpodden

Är bråket om utsläppsrätterna en verklig regeringskris eller ett sätt att skapa fördelar i förhandlingarna om vilka reformer som ska prioriteras under landskapsregeringens sista år vid makten? Det är den första frågan som Daniel Dahlén och Jonas Bladh försöker besvara i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd. De diskuterar också Sannfinländarnas senaste attack på svenska språket i Finland och tillsammans med redaktionschefen Sandra Widing rasar de mot försöken att begränsa offentligheten i den offentliga sektorn.

#41 Lasse Mattsson

Audio file

Ålandspodden

Lars Eric "Lasse" Mattsson gästar podden och berättar om sin senaste singel "What is life", skriven av George Harrison. I programmet gräver han sig tillbaka till musiken han gillade i ungdomen och berättar om sina planer framöver. I avsnittet spelas också en bit av den senaste singeln upp. Carl & Daniel talar Nordstream, den dåliga media Åland får just nu på fastlandet, Ålandskungen, Open by night, Spirit of the 80s och mycket annat. Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén. Ansvarig utgivare: Carl Lönndahl

Evenemang

Öppet på 4H gården
1 november - 28 april
Påskmarknad i Mariehamn
1 april - 8 april
Suzuki S-Cross 4WD GLX Automat -
2015
0km
16 250€

Åland Just Nu

Senaste alarm

Brandalarm
30 mars 15:56
Automatalarm
29 mars 18:18
litet alarm
28 mars 15:19
Automatalarm
28 mars 12:15
Trafikolycka
27 mars 10:21
Trafikolycka
25 mars 17:27
trafikolycka
23 mars 06:09

Annonsnytt

Fotograf:
Tobias Braun
Julleklubben

Barnklubben för dig upp till 12 år

Sofie och Robert Wirtanen

Den 27 januari blev Elise och Edwin storasyskon då lillasyster föddes. Hon vägde 3.920 gram och var 49 cm lång när hon föddes. Föräldrar är Robert och Sofie Wirtanen. Familjen bor i Lemland.Foto: Privat