Foto:

Vi måste anpassa munnen efter matsäcken

En krönika skriven av mig väckte nyligen uppmärksamhet också på insändarplats. Problemet med det är att insändarskribenten totalt missförstått syftet med krönikan, och därför sprider tankar och åsikter som verkar vara mina, fastän de inte alls är det. Tyvärr måste jag alltså kommentera insändaren.

På Åland kommer vi att ha ett enormt tryck på offentlig service av alla slag. Vi behöver en mycket väl fungerande äldrevård, skola, sjukvård och övrig social service. Behoven är redan stora och kommer att bli större. I framtiden behövs sannolikt mer resurser än vi hittills satsat. Så långt förstår jag att jag och Barbro Sundback gör samma analys.
Skillnaden ligger i att jag bryr mig om att den offentliga sektorns resurser inte är obegränsade. Vi kan göra mycket, men vi kan inte göra allt. Vi måste över tid anpassa munnen efter matsäcken – annars kommer generationer efter oss att mötas av väldiga problem och okontrollerade nedskärningar.
Vi har alltså stora behov av offentlig service, men begränsade resurser. Av den anledningen måste också den offentliga sektorn skötas effektivt! Effektivitet är något entydigt positivt, som innebär att man får största möjliga positiva effekt av till buds stående resurser.

Det enklaste sättet att vara effektiv är att arbeta med enkla, tydliga och överskådliga förvaltningsmodeller, samt att lita på och stötta den personal som gör arbetet. Politiker ska peka ut riktning, prioritera och sätta mål. Yrkeskunniga personer ska utföra arbetet på det sätt som de bedömer bäst. Politiker ska besluta om vad som ska göras och sätta ramar. De anställda ska besluta om hur allt görs! När politikerna vill börja lägga sig i yrkesutövning som de inte förstår blir arbetet och därmed slutresultatet sämre och prislappen högre.

Det finns många munnar att mätta på Åland. Resurserna är begränsade. Tänk om vi skulle försöka enas om att alla ålänningar ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Tänk om vi skulle respektera att tagna prioriteringsbeslut ska gälla. Tänk om vi skulle låta folk göra sitt jobb. Tänk om vi skulle kunna debattera sak utgående från fakta, och inte utgående från att vilja smutskasta dem som tycker olika.

Edgar Vickström

Hittat fel i texten? Skriv till oss