Foto:

Det vajar i det fria valet

Det verkar vaja väsentligt i Wille Valves syn på väljarnas fria val i EU-valet i juni. I en insändare går han åt Ålands socialdemokraters val att ställa upp en kandidat på de finländska socialdemokraternas (SDP) lista. Och han går hårt åt Hållbart initiativs (HI) val att fördjupa samarbetet med De gröna.

Ålands socialdemokrater har en överenskommelse med SDP om att en av assistenterna till de kommande finländska SDP-ledamöterna i EU-parlamentet kommer att rekryteras från Åland. I sak samma ”deal” som Valve stoltserar med att finns med SFP.
Hållbart initiativ har en överenskommelse om ett praktikprogram som ska ge flera ålänningar möjlighet att få in foten i EU-systemet. Detta genom att stöda Maria Ohisalo, Grönas tidigare partiledare och minister, som i sin tur stöder en åländsk EU-parlamentsplats.
Både SDP och De gröna har som mål att ta tre mandat vardera i EU-valet. Uppnås partiernas målsättningar innebär det tiotals medarbetare och bra utrymme för ålänningar både som assistenter och praktikanter.

Traditionen att stirra sig blind på SFP:s förmåga att driva Ålandsfrågor är passé. Vi måste hitta flera vägar att driva Ålands sak både i riket och i Europa. Ålands socialdemokrater och Hållbart initiativ har nått framgångar med ett strategiskt och konstruktivt politiskt arbete gentemot våra systerpartier i Finland. Det är viktigt för Åland att ha så många goda politiska kopplingar till EU-parlamentet som möjligt, och där tar S och HI ansvar.

Vi ska komma ihåg att EU-valet handlar om stora och viktiga frågor för Åland. Det handlar om avgörande klimat- och energipolitik, om att skydda naturen, om att värna mänskliga rättigheter, rättsstaten och ett socialt rättvist Europa.

Detta är åländska frågor i allra högsta grad.
Och det är bra att ålänningarna har flera alternativ i valet den 9 juni.

Alfons Röblom, talesperson (HI)
Camilla Gunell, partiordförande (S)
Erica Scott, talesperson (HI)

Hittat fel i texten? Skriv till oss