Foto:

EU ger enhetliga spelregler

I en insändare in onsdagens Ålandstidning klagar René JanetzkoJessy Eckerman och anser att hon är fel ute. Enligt Janetzko borde hon inte fundera på hat, intolerans, främlingsfientlighet, högerextremism och klimat. Allt detta är tydligen icke-frågor? Vad man borde satsa på i stället, enligt Janetzko, är litet oklart med tydligen svävar Janetzko, som själv är inflyttad, i förvillelsen att det pågår en ”okontrollerad” invandring.

Är det då dessa 1.332 kvotflyktingar som kom till Finland 2023 du är oroad över? För oss som är bekanta med det som sprids av exempelvis AfD, SD och Putins trollfabriker är detta gammal skåpmat. Faktum är att väldigt mycket som påstås om EU:s överstatlighet och detaljreglering är missförstånd. Däremot fungerar en inre marknad bäst om vi kommer överens om enhetliga spelregler och nej, det är inte Ursula von der Leyen som bestämmer ensam, jag tror att du René tänker på Putin?
Tack vare EU slipper vi betala svindyra roamingavgifter då vi reser. Tack vare EU kan samma laddare användas till alla nya mobiltelefoner. Tack vare EU kommer det att bli lättare att ladda sin elbil. Tack vare EU blir det lättare att reparera saker. Tack vare EU slipper vi betala svindyra bankavgifter, inte ens då vi betalar till Sverige. Men visst, det finns en massa att göra inom EU, men det är något vi gör tillsammans.
Jag önskar att du René och andra som okritiskt vidarebefordrar sådant här, tar en stund och tänker efter: Cui Bono, vem vinner? Vem vinner på ett försvagat EU? Vem vinner på att vi går tillbaka till olja och kol? Jo, den som vinner på det är Putin som i sin megalomani vill bygga ut Europas enda, kvarvarande kolonialmakt: Ryssland.
På en punkt är jag dock helt enig med dig René: Ukrainakriget bör avslutas snarast möjligt. Ryssland bör omedelbart dra tillbaka sina trupper, bakom den gräns man erkänt i utbyte mot att Ukraina lämnar bort sina kärnvapen och avsluta sitt koloniala folkmordskrig och därefter betala ett krigsskadestånd till Ukraina.

Anders Gustafsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss