Foto:

Bild

Rederierna – närande eller tärande?

Lördagens ledare är en lovsång av Viking och Eckerö, vars ensidighet förvånar. Är bilden verkligen så svartvit? Hur är det egentligen? Har Viking/Eckerö inget samhällsansvar? Står och faller Åland med Viking/Eckerö? Är det rätt att driva Viking/Eckerö enbart ur ett rent kapitalistiskt synsätt? Förvisso står Åland i en tacksamhetsskuld till Viking, men gynnar skattegränsen alla i dag så att Åland inte har rätt att kräva en motprestation?

Viking/Eckerö är beroende av betydande samhällsstöd. Finlands starkaste lobbyorganisationer har genomdrivit förmåner som de landbaserade näringarna på Åland inte kan drömma om. Den minnesgode drar jämförelser med skogsindustrin i efterkrigstidens Finland. Skogsbolagen saknade konkurrenskraft vilket löstes med ständigt återkommande devalveringar där hela Finland gjordes fattigare med 20-30 procent på ett bräde för att skogsindustrin skulle överleva.
I dag är den finska skogsindustrin på topp efter årtionden av hårda saneringar och fusioner. För färjerederierna har utvecklingen gått tvärtom. Från SF-Lines glansdagar med en ständig ström av nya fartyg har utvecklingen gått allt brantare neråt tills det hela kulminerade under Pandemin då Viking/Eckerö sade sig inte kunna överleva utan extraordinarie stöd. Och regeringarna ställde villigt upp med miljoner.

Vikings/Eckerös affärsidéer är helt beroende av det åländska skatteundantaget. Det betalas åter av det åländska samhället i form av alltmer komplicerad tullhantering som nu ytterligare försvåras och fördyras. Det hade varit på sin plats om ledarskribenten bemödat sig om att sätt sig in i gränsskatteproblematiken och i ledaren nagelfarit landskapsregeringens valhänta hantering av detta. Problematiken är en följd av skatteundantaget och borde i sin helhet vara rederiernas problem och kostnad och inte det landbaserade näringslivets.

Har då Viking/ Eckerö ett ansvar mot det åländska samhället? Ja förvisso! Är det rätt av dem att enbart satsa på de rutter de kan räkna hem nybyggen på? Nej naturligtvis inte! Viking/Eckerö måste, som alla andra företag, se till helheten. Hur mycket är det värt för dem att skatteundantaget är kvar?
Blott svaret på den frågan kan ge svaret på om det är rätt att trafikera Ålands hav med blott ett över 50 år gammalt fartyg med alltför liten kapacitet. Men så länge Åland inte ställer de här frågorna mot varandra händer naturligtvis inget. Den här för Åland existentiella frågan missade ledaren totalt. Det må dock noteras att Viking säger att man söker lämpligt tonnage medan Eckerö säger att nästa satsning sker i Finska viken.
Så hur beroende är Åland av Viking/Eckerö? Tja transportmässigt har de spelat bort sin roll. Som sysselsättare av landpersonal har de krympt och allt färre ålänningar jobbar ombord. Återstår alltså den landbaserade turismen. Sant är att vår turism byggts upp runt billiga snabba och framför allt enkla transporter över Ålands hav. Nu sviker Viking/Eckerö den turismen. Så hur ska det gå? Ingen aning. Men varför har Gotland lyckats trots dyra transporter? Även detta hade ledarskribenten kunnat fundera på.

Johan Dahlman

Hittat fel i texten? Skriv till oss