Foto:

För solidaritet, mot extremism

Solidaritet var ledordet för socialdemokraternas förstamajfirande på Torggatan i Mariehamn. Jag vill påminna om det som är viktigt i dagens Europa inför EU-valet.

Den socialdemokratiska gruppen i EU är stor och stark. Vi står inför stora utmaningar och osäkerheter, med det finns också en enorm potential att forma en ny framtid. Exploatering och förtryck på arbetsmarknaden är oacceptabelt. Ingen ska behöva arbeta under oschyssta villkor eller falla offer för människohandel.
Solidaritet handlar också om att försvara de mest sårbara i samhället och att bekämpa alla former av diskriminering och förtryck. Vi måste vara en röst för dem som inte kan tala för sig själva och kämpa för en inkluderande och tolerant värld.
Klimatförändringen är en annan viktig fråga som kräver vår solidaritet och våra gemensamma ansträngningar. Vi måste ta ansvar för att skydda vår planet och arbeta tillsammans för att minska miljöförstöringen och den globala uppvärmningen.
Dessutom måste vi stå enade mot högerextremism och hat. Vi kan inte tillåta att intolerans och främlingsfientlighet får fotfäste i vårt samhälle. Det är upp till oss att bekämpa hatet och arbeta för ett öppet och inkluderande samhälle.
Demokratin är en grundläggande rättighet som vi måste värna om och försvara. Vi måste enas mot dem som försöker underminera våra demokratiska institutioner och värderingar.
Tillsammans kan vi kämpa för solidaritet, för arbetstagarnas rättigheter, mot högerextremism och för demokrati. Din röst i EU-valet är avgörande även om du inte annars röstar. Det är ett ödesval, låt oss tillsammans skapa ett mer tolerant och medmänskligt Europa, där solidaritet är ledstjärnan.

Jessy Eckerman (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss