Foto:

Skälig ersättning, i stället för allmosor, tack!

Det blir allt vanligare att begära in bilder till olika tävlingar eller evenemang som företag, myndigheter eller samfund anordnar. Det kan ses som ett roligt sätt att engagera allmänheten, men villkoren som fotograferna binder sig till är samtidigt ett sätt att slå undan benen för professionella aktörer och förminskar amatörfotografernas satsning och engagemang.

Fotografier faller under upphovsrättslagen med ekonomiska rättigheter, men fotografer som deltar i tävlingen frånsäger sig upphovsrätten till sin bild, och alla krav på vidare ersättning. Arrangören kan alltså tjäna pengar genom att använda alla bilder som skickats in, inte bara dem man prisbelönt. Det här är inte acceptabelt.

Bakom en bild ligger tid och kostnader för kunnande (utbildning, övning och misslyckanden), utrustning (kamera/-or, blixtar mm), dator med bildhanteringsprogram mm, samt planering, genomförande och bildbehandling.

Enligt Svenska Fotografers Förbund är en skälig timersättning till fotograf cirka 120 euro. Timersättningen är endast inräknad arbetstid, varvid kostnader för efterhantering och själva bilden tillkommer. Priset på en bild varierar beroende av olika faktorer, men att utgå från att de är gratis med ett presentkort som tack, är förkastligt och inte acceptabelt.
Fototävlingar och evenemang är utvecklande och sporrar till utövande av det fotografiska intresset, men villkoren måste ses över och skälig ersättning utbetalas. Värna om den fotografiska marknaden, genom att värdesätta vårt arbete och vår kompetens!

Styrelsen för fotoklubben Obscura; Miina Fagerlund, Lennart Alexandersson, Jennie Bergman, Tony Degerman, Gunilla Jansson, Susie Johansson, Siv Mattsson, Madeleine Nordberg och Annelie Söderbo.
Styrelsegruppen för Nätverksgruppen för professionella konstnärer och utövare på Åland; Therese Karlsson, Caroline Pipping och Patrick Komorowski.
Daniel Eriksson, pic.axphoto
Tinca Björke, tin©art
Cecilia von Weymarn AlandicArt
Fotograf Marcus Boman
Fotograf Theresa Axén
Kjell Söderlund, Ålandsfotografen
Ingmar Eriksson, Fotograf Visitpingo
Fotograf Tiina Tahvanainen
Fotograf Conny Nylund
Therese Andersson, Blick
Fotograf Sara Blomqvist
Anna Karin Dernsjö Photography
Fotograf Alice Åkerblom
Peter Sjöberg, Flygfoto
Connor Ray, Lenstopia
Fotograf Amanda Valkonen
Moein Eshghi, MEphoto
Lasse Kärkkäinen
Marie Palin-Karlman, MPK Photography

Hittat fel i texten? Skriv till oss