Foto:

Kalla det för vad det är

Den nyhetsbevakning som Ålandstidningen (ÅT) berömvärt gjorde vid demonstrationen som ägde rum i torsdags ”till stöd av barn i Gaza” (enligt den medföljande missvisande redaktionella bildtexten) frontades av den hjärtskärande bilden av dess ledare som i sina armar vaggade ”inlindande dockor som symboliserade de dödade palestinska barnen”.

Bra och bra – så långt det gick. Det är inte på något sätt en misskreditering mot de tappra initiativtagarna eller till de andra, inklusive lagtingsledamöter Fellman och Lindén (obs, bara dessa två, båda från vänster!, som deltog i demonstrationen, att uppmärksamma det som man försiktigt självcensurerade ur tidningens bevakning.
Först och främst var demonstrationen faktiskt inte ”till stöd för” Gazas mördade barn (eller andra sådana offer) utan mot att de i första hand ju hade mördats – medan andra offer fortsätter att på samma vis slaktas dagligen – tillsammans med i nästan alla fall minst en av deras föräldrar och ofta alla eller de flesta av andra familjemedlemmar.
För det andra har den stora majoriteten av offren för Israels massmordskampanj i Gaza – som för närvarande uppgår mot minst femtiotusen – inte dött i ”ett krig” (som upprepade gånger påstods i tidningens rapportering). Däremot finns inget ”krig” i Israel, utan en ren ockupation samt olaglig bosättning av den israeliska staten av det landet, erövrat från den palestinska ursprungsbefolkningen som är korallerad (för det mesta) i muromgärdade enklaver och flyktingläger helt militärt kontrollerade av Israel.
Det finns bara ett ord som korrekt kan beskriva vad som dagligen begås framför våra ögon av Israeliska styrkorna i Gaza, alltså ordet ”folkmord”. Det är pinsamt att betvingas bevittna den utsökta omsorg med vilken ÅT:s sanerade rapportering löjligt smyger på tå runt det Israel gör i Gaza hellre än att kalla det vid sitt enda rätta namn. Det finns inget sätt att sådant beteende hos någon enskild reporter skulle framvisas utan styrning från ÅT:s redaktion, i flagrant förnekande av all journalistisk integritet. (Obs: över hundra journalister har hittills dödats av Israel i Gaza och på västbanken: bryr sig inte ÅT:s redaktion om det?).

Robert Horwood
Publisher Daniel Dahlén svarar:
Det som pågår i Gaza är givetvis allvarligt och det finns orsak att uttrycka sig starkt. Däremot är kriget som pågår inte ett folkmord, enligt den samlade expertisen. Bland annat har Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, poängterat att folkmord används felaktigt i debatten, men att det däremot är tydligt att Israel begått krigsförbrytelser som är så allvarliga att de går att beteckna som ett brott mot mänskligheten.

Hittat fel i texten? Skriv till oss