Enligt TV4:s Kalla fakta driver Sverigedemokraternas (SD) anställda en trollfabrik. Genom anonyma konton sprider de desinformation och attackerar politiska motståndare. SD förnekar dessa anklagelser.
Begreppet trollfabriker dök upp för första gången under det amerikanska presidentvalet 2016. Efter valet rapporterades det att utländska trollfabriker manipulerade opinionen genom att sprida falsk information som gynnade Trumps seger. Brexit-omröstningen i Storbritannien påstås också ha påverkats på liknande sätt. I Putins Ryssland har medborgarna bombarderats med falska fakta och konspirationsteorier, vilket har underminerat den offentliga debatten.
En trollfabrik arbetar genom att systematiskt dela information på sociala medier från många olika konton utan att avslöja avsändaren. Målet är att sprida felaktig information och hetsa fram hat. Denna metod har visat sig vara mycket effektiv: den är billig, når en stor publik och är svår att spåra. När samma budskap ständigt upprepas har vi en tendens att börja tro på det. Detta ger intryck av ett folkligt upprop när det i själva verket är ett orkestrerat nätkrig.
Falsk opinionsbildning förråar tonen, sprider negativitet och skapar rädsla. Genom att använda hatfylld retorik och utmåla politiska motståndare som fiender skapas splittring i samhället. Ett exempel på detta är att 40 procent av amerikanerna tror att ett inbördeskrig är sannolikt inom de närmaste tio åren, enligt en undersökning av opinionsföretaget YouGov.
Politiska lögner är inget nytt fenomen, mer eller mindre falska påståenden har spridits av partier från båda sidor.
Teknikutvecklingen hyllas ofta för att den underlättar demokratiska samtal, men den ökar också spridningen av virala lögner, ”alternativa fakta”, propaganda och konspirationsteorier.
En studie av den prisbelönta medieforskaren Matthew Hindman visar att det offentliga samtalet på Facebook domineras av ett fåtal ”superanvändare”. Dessa användare publicerar ständigt innehåll, vilket gör att deras material dominerar flödet. I USA har majoriteten av superanvändarna en högerextrem agenda och sprider konspirationsteorier samt hat riktat mot invandrare och kvinnor. Med AI-teknik ökar dessutom möjligheterna att manipulera bilder och filmer.
Inte bara tror människor på det de läser och ser – de hjälper också till att sprida det. Studier visar att sex av tio delningar sker utan att den som delar har läst innehållet.
Sprid aldrig något utan att först ha läst och reflekterat över det. Om du är osäker på var informationen kommer ifrån eller om den är sann, är det bäst att låta bli att dela den.
Var mer kritisk. Om du stöter på något som verkar misstänkt eller osant som andra delar, påpeka att det troligen är fejk.
Linda Blix
tel: 26 637