Foto:

Postutdelningen lämnar mer att önska

Bäste Daniel Dahlén! Du är uppbragt över att Åland Post slutar dela ut din tidning som tidigare i Sottungabornas brevlådor, vilket de gör med hänvisning till sin numera lagstadgade rätt att bara dela ut post varannan dag.

Du glömmer emellertid helt bort att du själv för bara någon vecka sedan meddelade att Ålandstidningen slutar distribuera lördagstidningen i tryckt format till sina prenumeranter över hela Åland.
Det beslutet fick som konsekvens att posten samtidigt också upphörde med utdelningen av Hufvudstadsbladet på lördagar. Nu får vi som betalar dyrt för denna dagstidning lördagens och söndagens tidningar på måndag, måndagens och tisdagens på tisdag och vanligen onsdag-fredag den rätta dagens tidning i våra brevlådor.
Och nej – att tidningen går att läsa på nätet om du är prenumerant är inte full kompensation. Efter ett drygt år som endast digital prenumerant av din tidning kan jag konstatera att jag numera huvudsakligen skummar igenom rubrikerna, läsningen har blivit en helt annan än då jag kunde sitta och bläddra i den vid köksbordet. Visst, jag är en dinosaurie och del av ett utdöende släkte men tillsvidare är vi ännu ganska många av denna art.

Men jag ger dig helt rätt i att Åland posts verksamhet behöver ifrågasättas, den är numera närmast ett skämt. I fredags till exempel fick postutdelaren i Föglö, på order av ledningen, inte dela ut Föglöbladet till alla hushåll, endast till hälften, den andra hälften skulle få vänta på sitt kommunala infoblad till måndagen – trots att han ju körde samma rutt redan på fredagen.

Också detta med hänvisning till varannandagsutdelningen. Redan för flera år sedan beslutade vi i hembygdsföreningens styrelse att sköta utdelningen i socknen av vår publikation Gammalt och Nytt från Föglö på talka eftersom postens hantering lämnade så mycket övrigt att önska. Att kunden har rätt var ingen devis som styrde deras verksamhet.
Postens omfattande frimärksutgivning är, mot bakgrund av hur ogärna de vill att man använder dem för frankering av försändelser som ska delas ut, också en anomali. De valörer de ger ut har dessutom föga koppling till vad det kostar att skicka vanliga försändelser. Det är ett evigt bläddrande i pärmen med olika frimärken när man ska köpa dem hos postombudet och det är knappt alla märken som ska pusslas ihop till rätt avgift får plats på ett vanligt kuvert eller postkort.

Eva Nyberg
Föglö
Daniel Dahlén, publisher, svarar:
Bästa Eva Nyberg,
Åland Post är ett offentligt ägt bolag med ett lagstiftat uppdrag. Det uppdraget tänjer bolaget på när man inte längre delar ut tidningen varje dag. Prisökningen för lördagsdistributionen har dessutom varit påtaglig de senaste tio åren och lett till en situation där varken vi eller våra prenumeranter längre kan fortsätta betala det som ”postmonopolet” debiterar för tidningsdistribution. I synnerhet då kostnaden per tidning dessutom ökat rejält i takt med att antalet papperstidningsprenumeranter minskar.

Att jämföra Ålandstidningens ansvar för papperstidningsdistribution med det offentligt ägda Ålands Posts lagstadgade uppgift är direkt felaktigt då bolagen har helt olika uppdrag. Om Åland Post ska jämföras med Ålands Tidnings-Tryckeri Ab krävs en privatisering av Åland Post där lagstadgade uppgifter upphör.
Vad det Bonnierägda Hufvudstadsbladet fattar för beslut gällande distribution är en fråga som ska riktas till dem inte till ÅT.

Hittat fel i texten? Skriv till oss