Foto:

Önskas av stadsledningen: En mer positiv inställning til Sjökvarteret

Sjökvarteret är i dag en kär plats för många människor som arbetar och verkar där, som roar sig och gifter sig där eller bara besöker den trevliga miljön.

Jag upplever Peter Enbergs inställning till Sjökvarteret som tråkig för att inte säga sorglig – än värre är det om en majoritet av stadsledningen är på samma linje. Hoppas inte, då Sjökvarteret just nu är inne i en mycket positiv fas med fartygsbyggen och en ny generation hantverkare/

båtbyggare.

Skulle Sjökvartert få en euro för varje gång Åland eller Mariehamn marknadsförs med en bild därifrån skulle det inte finnas några eknomiska problem. Stadens årliga bidrag på 30.000 euro är för mig inte att som Enberg menar ”ösa in medel”. Det bör jämföras med kostnaderna för motsvarande markområden där staden kanske inte erhåller det mervärde i form av arbetsplatser, marknadsföring och turistattraktion som Sjökvarteret ger.

Vad jag förstått är Sjökvarteret inte i någon svår ekonomisk sits. Och definitivt inte av sådan art att man skulle vara tvungna att sälja sin mest lönsamma byggnad för att kortsiktigt lösa eventuella problem med driftsekonomin. Ingen klok entreprenör skulle göra något sådant.

Och den flytande scenen: Är det inte en fråga för staden? Eller landskapet? Eller någon privat entreprenör om det nu är så lätt att tjäna pengar på den?

Och till slut: Kan vi inte en gång för alla vara överens om att staden inte äger Sjökvarteret. En stiftelse har ingen ägare. Den består av sina tillgångar såsom byggnader (frånsett de privatägda), kajer, vägar, kommunalteknik, med mera. Stiftelsen ska enligt stiftelselagen följa sina stadgar och nämnda lag. Att tala om ”ägardirektiv” blir i sammanhanget missvisande. Staden kan givetvis

uttrycka önskemål (kalla dem direktiv om ni vill) men stiftelsens styrelse är inte tvungen att följa dem. Staden är å sin sida inte skyldig att ge ekonomiskt stöd vilket man ändå gjort ända sedan stiftelsen grundades 1994. Detta stöd har varit helt avgörande för Sjökvarterets utveckling till det vi ser i dag.

Jag skulle önska att stadsledningen uppskattade Sjökvarteret till fullo och inte försökte tvinga fram affärer och investeringar som på sikt ledar till en betydligt sämre driftsekonomi. Ett liknande fall inträffade 2012 då stadsstyrelsen försökte tvinga stiftelsen att sälja kvarterets Skepps- & båtbyggerimuseum. Stiftelsens styrelse vägrade vilket med facit i hand var ett klokt beslut.

Bertil Karlsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss