Foto:

Del 2: Bestämmer Tehy landskapets löner?

Ålandstidningen rapporterade den 5 mars om landskapsrevisionens granskning av landskapets lönesättning. I revisionsrapporten, som finns publicerad på landskapsrevisionens hemsida, går landskapsrevisorn ut med ett exakt antal medlemmar vid en exakt tidpunkt hos ett av facken som är landskapets avtalsparter. Antalet är så litet att det finns stor risk att personer som har tjänster inom den snäva nisch som deras fack representerar kan identifieras. Fackmedlemskap klassas enligt GDPR som en känslig personuppgift.

Arbetsgivaren har statistik om sin personals facktillhörighet på individnivå endast om de fackanslutna önskar ha fackets medlemsavgift avdragen direkt från lönen. Om en fackmedlem betalar sin medlemsavgift själv har en arbetsgivare varken möjlighet eller rätt att kontrollera om man är medlem eller inte, det hör till föreningsfrihet som skyddas av grundlagen.
Oberoende om siffran som revisorn publicerat stämmer: att offentliggöra detaljinfo om facktillhörighet kan jämföras med att man skulle föra statistik och publicera till exempel personalens politiska åsikter eller sexuella läggning. Datainspektionen Åland borde kanske ta en allvarlig diskussion med landskapsrevisionen.
När det gäller yrken med rekryteringssvårigheter publicerar Åsub regelbundet rapporter om den åländska arbetsmarknaden. I den senaste arbetskraftsbarometern 2023 konstateras att arbetskraftsbristen på den offentliga sektorn är störst bland lågstadielärare, förskolelärare, vårdpersonal och chefer. Efter dessa kommer IKT-specialister. På den privata sektorn efterfrågas framför allt specialister inom finanssektorn och systemarbete.
Vilken statistik, lönekartläggning eller annan undersökning har landskapsrevisorn som grund för sina påståenden om att ingenjörer och it-personal är särskilt svårrekryterade inom landskapsförvaltningen?

Det är rätt allmänt att offentliga sektorns bruttolöner inte direkt kan konkurrera med privata sektorn. Vid sidan av yrken som revisorn nämner har till exempel hälsovårdare eller munhygienister som väljer att arbeta på ÅHS i stället för privata hälsovården på Åland, i Sverige eller i Norge definitivt också valt sin arbetsplats på någon annan grund än lönen.

Om man beskyller Tehy och andra fackorganisationer för allt möjligt, vilka fack har blivit hörda när revisionsrapporten gjordes? Kom gärna ihåg att de fack som landskapet förhandlar med består av landskapets egna tjänstemän.
Könsdiskriminering är förbjudet enligt lag. Tehy ser fram emot att landskapsrevisionen i kommande granskningar fokuserar på att lönen för kvinnor som arbetar hos Ålands landskapsregering är endast 87 procent av de manliga kollegernas lön. Det borde då gärna göras så att man baserar utredningen på fakta och statistik. En ny detaljerad lönekartläggning, någonting som Tehy önskade att den nya landskapsregeringen skulle ta med i sitt regeringsprogram, vore en bra början.

Styrelsen för Tehys fackavdelning på Åland r.f.

Hittat fel i texten? Skriv till oss