Foto:

Vi har alla en roll att spela

Vi lever de facto i kraftfält, omgivna av två massiva kärnkraftverk som ständigt påverkar vår värld. Dels har vi solen, vars fusion i dess inre skapar en temperatur på cirka 15 miljoner grader Celsius med dess solstrålar på 6.000 grader som når oss. Dels har vi jordklotet, där inre kärnklyvning genererar värme som värmer klotet med cirka 5-6.000 grader Celsius.

Solen, vår livgivande stjärna, har brunnit i över 14 miljarder år sedan Big Bang. Men den har en begränsad livslängd. Om cirka fyra miljarder år kommer solen att slockna och förändra vår värld. Då sägs bränslet vara slut. Soppatorsk. Jorden kommer att fortsätta sin bana, men inte som tidigare.
Haven, som en global temperaturtermostat med sina djup och mysterier, är vårt hopp. De reglerar klimatet, absorberar koldioxid och ger liv åt otaliga arter. Genom att vårda haven kan vi hjälpa till att skydda jordens balans och säkra framtidens möjligheter.
Det sägs ju att vi uppsteg ur havet!

Låt oss vara klimatvänner, oavsett om vi är lokala kramare, skeptiker, lagstiftare eller opinionsbildare. Vi har alla en roll att spela gemensamt när det gäller att vaka över vårt blåa hem runt Åland.

Aktuellt idag!
Vi, 100 procent inte 50, äger alla Ålands tillgångar och rättigheter kollektivt. Glöm ej det!
Lantrådet, regeringen, lagtingsledamöterna och tjänstemännen valda av oss har alla ansvar att följa grund- och självstyrelselagens syfte. Att värna om ålänningarnas rättigheter. Våra rättigheter. Att svika detta ansvar är ett oförlåtligt och oåterkalleligt brott mot oss alla här och nu samt tidigare nuvarande och framtida generationer!
Med hopp om en hållbar åländsk framtid.

Erik Nordlund

Hittat fel i texten? Skriv till oss