Foto:

Utbildning kommer visst Åland till nytta

Föreningen för Mathantverkare på Åland ser ett stort behov av att utveckla området med småskaliga livsmedelsproducenter och öka kunskapen om förädling som direkt gynnar lokalbor, turister och genererar turistiska produkter på landsbygden. Detta sker bäst genom att satsa på att öka kunskapen, få igång utbildning och koordinera denna möjlighet.

Föreningen fick igen avslag på ansökta pengar från ESF+ – vi lyckades inte pricka prioriterat område och fick avslag för sökta medel för en förstudie och kartläggning av behov och möjlighet samt bereda denna satsning som på många sätt gynnar vårt samhälle. Vi anser själva att utbildning inom detta nya område visst kommer många på Åland till nytta. Vår ambition är att det riktar sig till alla som har intresse att förädla. Mathantverk lyfter och stärker det gastronomiska Åland och landsbygdsutvecklingen vilket gynnar hela vårt samhälle på sikt.

Behovet för utveckling och ansvar för utbildning och koordinering för detta område kvarstår. Är det vi inom föreningen som ska ta ansvar eller kan Ålands yrkesgymnasium ta ansvar? Vi ser gärna att vi får jobba med utvecklingen och gärna i samråd med vuxenutbildningen på Åland, men området behöver resurser. Vi ser gärna att pengar ”utifrån” – EU, kommer Åland till nytta och vi skulle gärna ta ansvar för utvecklingsarbetet men inte utan pengar. Harriet Strandvik, verksamhetsledare Mathias Kumlin, ordförande Jan Alm, vice ordförande Ingela Karlsson Ken Mattsson Diana Åkerberg Channa Öhman Michaela Eckerman Jennifer Sundman

Hittat fel i texten? Skriv till oss