Foto:

EU-valet är viktigare än att ”gruppkramas” med SFP

Ålandstidningen och Daniel Dahlén verkar ha jättesvårt att tro att det finns något annat parti än Svenska folkpartiet (SFP) som kan bedriva Ålandspolitik i Finland och Europa. Det är en defensiv hållning.

Dahlén dristar sig till att påstå att HI inte tar EU-valet på allvar. HI tar EU-valet på största allvar. Vi ser valet som viktigare än att ”gruppkramas” med SFP.
Det är ett val som handlar om att fortsätta kursen mot ett fossilfritt Europa – i kamp mot partier som vill vrida klockan tillbaka. Det handlar om att hindra konservativa krafter inom unionen från att bromsa upp den lovande förnyelsen av kemikalielagstiftningen, naturskyddet, strängare syn på greenwashing, en rättvis och jämställd omställning. Och det handlar om att stärka EU i en tid när Putins våta dröm är ett försvagat Europa.

”Hur tänker ni nu, HI?”, undrar Dahlén. Jo, HI tycker att åländsk representation i EU-parlamentet är en viktig fråga. HI har lobbat stenhårt gentemot den gröna riksdagsgruppen när det gäller en åländsk EU-parlamentsplats. I dag finns det gröna riksdagsledamöter som stöder den åländska linjen, och så finns det ledamöter som vi behöver bearbeta ännu mer. Inget konstigt i det – i ett pågående demokratiskt samtal. Inte heller SFP:s vackra ord om en åländsk EU-parlamentsplats har ännu burit frukt, trots att SFP sitter i Finlands regering.

Men det finns också andra viktiga frågor i årets EU-val. Det handlar inte bara om att vara representerad, utan också om vad man representerar. Många ålänningar ser klimathotet som den största frågan i EU-valet och inom HI ser vi det som vår uppgift att presentera en kandidat som kan kombinera Ålands intressen med den nödvändiga klimatomställningen.
Ålandstidningen verkar ha fastnat i tänket att det bara är en ålänning i samarbete med SFP som på riktigt kan bry sig om Åland och åländska frågor. Det är ett snävt och framförallt segt resonemang. Om vi ska vänta på att SFP löser alla åländska utmaningar får vi vänta länge.
HI har sedan partiet bildades 2019 öppnat helt nya dörrar för Åland i politiken – både i Finland, Norden och Europa. Att åländska partier aktivt arbetar för att lyfta fram Ålands-vänliga kandidater är ett styrkebesked. Ålandstidningen borde i stället lyfta på hatten för det politiska arbetet.

Alfons Röblom (HI)
Erica Scott (HI)
Philip Björkqvist (HI)
Pia Widén (HI)

Hittat fel i texten? Skriv till oss