Foto:

Vistas i skärgården i vår!

Medborgarinitiativet “Skydda sjöfågelstammen” har väckt stort engagemang och intresse bland ålänningarna och allt fler undrar vad man kan göra för att hjälpa till att skydda våra sjöfåglar speciellt under häckningstiden. Många är tveksamma om man får eller ska röra sig på holmar under våren eftersom de är rädda för att störa häckningen, samtidigt som det tydligt har visat sig att den minskade närvaron av människor i skärgården har lett till ett ökat tryck från rovfåglar och rovdjur. Därför vill vi uppmuntra alla ålänningar att röra sig i vår skärgård speciellt under vackra april, maj och juni och gärna förlägga sina planerade aktiviteter och utflykter i skärgården till just denna tid.

Tänk gärna på följande under din vårvistelse bland kobbar och skär:

Om det ligger gudingar längs stränderna, så är det troligen ådor på bo just på den holmen. Gå då hellre iland på grannholmen. När man går på en holme är det viktigt att gå i samlad trupp utan yviga rörelser, titta framför sig och se var man sätter fötterna. Om man går högre upp på holmen än höstens högvattenrand, se till att gå samma väg tillbaka. Markera stigen ifall det behövs. Ha gärna hunden med men håll den kopplad och nära dig.

Det finns många vackra öar att upptäcka och genom din närvaro kan du bidra till att våra holmar blir mindre attraktiva för örnar och andra rovdjur under sjöfågelhäckningen.

Far ut och njut!

Pernilla Söderlund

Simon Påvals

Johan Mörn

Hittat fel i texten? Skriv till oss