HyPS från Hyvinge och EPS från Esbo spelade hem Alandia Cup-titlarna på torsdagen.

Viking Lines storägare och styrelseordförande Ben Lundqvist hade fram tills onsdagskvällen ingen aning om den pågående jätteaffären.
– Lundqvistrederierna diskuterade ett eventuellt förvärv av Rafaelsfärens aktier för fem, sex år sedan, men vi har aldrig haft ambitionen att kontrollera aktiemajoriteten i Viking Line, säger han.

Ägarbytet inom Viking Line innebär att svenska Maelir Ab nu besitter en betydande minoritetspost i bolaget.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) ser en oroväckande trend i att åländska ägare överlåter sina andelar till utländska aktörer.
– Ur ett politiskt perspektiv är det tryggare om ålänningarna äger de stora bolagen och därmed har kontroll över verksamheten, säger han.

Nästa vecka har Teater Gårdens tolkning av David Mamets skådespel ”Oleanna” premiär – ett relations- och samhällsdrama som inte är mindre aktuellt för att det uruppfördes 1992.
– Det finns mark för den här typen av skådespel på Åland, säger regissör Marc Svahnström.

Köpet av Rafaelsfärens 1,8 miljoner Viking Line-aktier för 33 miljoner euro är ingen spekulation, utan en värdeinvestering med mycket lång tidshorisont. Det säger den svenska finansmannen Jakob Johansson, ny ägare till 17,8 procent av rederiet, i en exklusiv intervju med Ålandstidningen.
– Jag är extremt långsiktig. Viking Line förblir ett åländskt bolag.

Byggfirma Hans Mattsson Ab har vunnit upphandlingen för det nya polishuset i Mariehamn.

En person greps i onsdags på bar gärning under ett rånförsök mot en butik i Mariehamn.
– Personen är känd av oss sedan tidigare, kommenterar kommissarie Nina Rasmus.

Svenska holdingbolaget Maelir AB förvärvar 17,1 procent av aktierna i Viking Line.
Bland säljarna till de drygt 1,85 miljonerna aktier finns Ab Rafael och Rafael Investering Ab.
– Vi känner att det är dags för nya krafter att ta vid som vi tror kan tillföra energi och nytänkande till bolaget, säger Carola Eriksson, Rafael Investering Ab.

Smördegspizza och kladdkaka i vinglas och står på menyn när Johanna Karlsson bjuder på mat den här veckan.

FC Åland besegrade Jomala IK med 2–1 i onsdagskvällens derby i herrtrean.

Marianne och Mats Karlsson beviljas inte det tillstånd som behövs för att de ska kunna bygga ett bostadshus på tomten de köpt i Föglö.
Landskapsregeringen avslår anhållan om att rena saltvatten från en borrad brunn, men ska överväga en regeländring.
– Man behöver väga den enskilda personens behov mot det breda intresset av att värna om dricksvattentäkterna, säger minister Mats Perämaa (Lib)

Alarmcentralen meddelar att det sedan klockan 13.00 i dag onsdag råder skogsbrandvarning på Åland.

Ålands fredsinstituts direktör, Sia Spiliopoulou Åkermark, har av president Sauli Niinistö utsetts till förlikningsman vid domstolen för förlikning och skiljeförfarande inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Uppdraget gäller under sex år.

I sommar kan läsare uppleva Åland genom att läsa böcker som utspelar sig här, och samtidigt delta i bibliotekens läsutmaning ”Läs Åland runt”. Victoria Lundgren på Mariehamns stadsbibliotek hoppas att utmaningen återkommer i framtiden.
– Man vinner på att lära känna Åland via skönlitteraturen.

Fler nyheter