Foto:

Vad kostar lagtingets egna fest den 9 juni?

Ålands lagting arrangerar alltså en jubileumskonsert den 9 juni på Ålands självstyrelsedag, detta med 14 kända åländska musiker. Fantastiskt så långt.

Lagtingets talman sade till lokala medierna att man är tacksam över att konserten kan hållas på Andersudde så att så många som möjligt kan ta del av konserten på plats.
Den sista mars 2022 bodde det 30.339 människor på Åland. Flertalet av dem har varit med och byggt upp vårt åländska samhälle. Till konserten som ska hållas ute på Järsö bjöds det ut drygt 2.000 gratisbiljetter. Vem hade ens möjlighet att hämta biljett en fredag klockan 09.00?
Åland 100 år skall firas rejält den 9 juni, inte bara av oss ålänningar, en himla massa gäster bjuds även in. Även det är fantastiskt. Men nu kommer vi till pudelns kärnor.

Finns scener i Mariehamn.

Liknande festligheter med skattebetalarnas pengar bör rimligen hållas öppet för ALLA ålänningar. Vi pratar faktiskt om firandet av Åland 100 år. Att inte konserten hålls på en stor allmän plats på Åland där så många som möjligt kan delta är riktigt dåligt.
LR har dessutom tillsatt en projektgrupp som sköter Åland 100-firandet. En rejäl budget har redan skjutits till för firandet. Man ställer sig frågan varför inte projektgruppen sköter jubileumskonserten? Detta då det redan finns scener uppställda i Mariehamn den dagen. Lokala krögare och butiker skulle dessutom gynnas av festligheterna.

Vem betalar allt?

Så vem är det som riktigt finansierar denna konsert? I den senaste tilläggsbudgeten framgår det att 106.000 euro omfördelas i budgeten till festen. Nya pengar tillförs alltså för att fira. Vilka pengar hade lagtinget anslagna för denna fest, vad kommer slutnotan att bli för oss skattebetalare? Det här måste redovisas.

Ingen upphandling.

Regeringspartiet Obunden Samling som säger sig vara måna om företagarna och turismen på Åland motsatte sig att finansiera filmprojektet ”Stormskärs Maja”. Men att arrangera slutna 100-årsfester för hundratusentals euro med skattepengar, det går bra. Lika bra verkar det nu helt plötsligt vara att strunta i allt som heter upphandlingar, korrupt.

Fira Åland 100 år.

Det är klart att vi skall fira Åland 100 år. Det kommer vi att göra i flera dagar i juni. Men det märks helt klart att politikerna haft två år av pandemi, nu ska det firas och skålas så till den milda grad att vi andra ålänningar ”stängs ute” från firandet av Åland 100 år. Kosta vad det kosta vill, alla åländska bussar, vakter och bajamajor är redan uppbokade. Och fribiljetterna till gratiskonserten är redan slut, ni hör själva fribiljetter till en gratiskonsert.

Sänd konserten på tv

Man är lika förvånad över att våra lokaltidningar inte ifrågasatt århundradets fest och hanteringen av våra skattepengar till den här konserten. Lagtingets politiker kan rädda lite av sitt ansikte genom att låta landskapets radiokanal Ålands radio och tv direktsända konserten via Ålandskanalen. Då kan alla ålänningar få ta del av konserten, både de som bor ute på landsbygden och i skärgården, men även de ålänningar som får fira med en bit upphandlad Ålandspannkaka på torget.
Gör om gör rätt bästa lagting. Låt alla ålänningar få fira Åland 100 år.
Anders HolmbergFöretagare och partilös politiker i Mariehamn.

Hittat fel i texten? Skriv till oss