Foto:

Mariehamns tillväxt är inte fy skam

Chefredaktör Daniel Dahlén lyfter i fredagens ledare upp diskussionen om inflyttning till Mariehamn som skedde under tisdagens fullmäktige. Om man ser till ÅSUB:s siffror för inflyttning i fjol ligger Mariehamn faktiskt på en andraplats, efter Jomala. Jomala kommun har varit duktiga på att utnyttja de stora markområden man haft utanför stadsgränsen och på så sätt fått en stor inflyttning. Att hela Åland växer är bra för alla, oberoende av var tillväxten sker, så jag vill börja med att gratulera Jomala kommun. Dock är utgångslägena mellan de två kommunerna rätt olika.

Bristen på tomtmark för egnahemshus är ett problem för staden. Mariehamn har under sina mer än 150 år växt så det knakat. Från Övernässtugan har vi nu över 11.700 invånare, en modern hamn, ett starkt och mångfacetterat näringsliv och flertalet idrottsanläggningar som flera andra kommuner i Finland endast kan drömma om. I och med den stora tillväxten vi som centralort haft har marken helt enkelt börja ta slut. Kombinera detta med historiskt höga byggpriser och ekvationen blir svår.
Det är glädjande att vi därför får utkast till delgeneralplan för Svinö holme till stadsutvecklingsnämnden på tisdag, det öppnar för framtida exploatering och många nya strandnära och exklusiva tomter. Ett tomtbestånd som täcker stadens behov 20 år framåt.

I ledaren hänvisas till Södra Lillängen och de alltför stora krav som ställs på byggande överlag. I dagsläget är det bara tre tomter som inte är reserverade (karta finns på stadens hemsida). I broschyren för området finns det även två sidor med flertalet kataloghus som får byggas på området, man har alltså tagit hänsyn till det. Det är ett fantastiskt område som främst ställer krav under byggtiden hur man hanterar avfall och föroreningar som uppstår. Sedan finns det krav på genomrinning på de färdigställda gårdarna. Området borde stå som exempel för hur man gör en miljömässigt hållbar planering i framtiden. Även om man rör sig i de äldre bostadsområdena som finns ser man alltid något nybygge eller renovering som är på gång. Till skillnad från vad ledaren vill påtala är faktiskt Mariehamn en levande stad under ständig utveckling.

Vi får inte glömma delgeneralplanen för centrum som efter en rejäl långkörare äntligen klubbades ifjol. Denna möjliggör för en betydande förtätning av centrumkvarteren med nya bostäder och nya affärslokaler. Något som både vi ålänningar men även våra livsviktiga turister kommer att ha både nytta och nöje av.

Kommunernas bokslut var oväntat positiva år 2021. Trots pandemin har skatteintäkterna rullat in långt över prognoser och förväntan. Knappt hade vi hunnit lämna pandemin bakom oss och Ukrainakriget var ett faktum. För både den offentliga och privata ekonomin har detta inneburit stora kostnadsstegringar som vi ännu inte sett toppen av. Det är alltså vitalt att vi politiker nu fortsätter effektivisera samtidigt som vi måste våga satsa på tillväxt i kommunen. Det finns mycket spelrum för att kunna använda mindre pengar bättre, och de besparingarna bör synas i invånarnas plånböcker.

Michele Ferrari (Lib)

Hittat fel i texten? Skriv till oss