Foto:

Heja Europa – vi kan bättre

I morgon den 9 maj firas Europadagen. Den markerar både en stor framgång och ett stort misslyckande.
Den Europeiska unionen kom till som ett fredsprojekt, med kungstanken att man genom ekonomiskt samarbete, fri rörlighet och gemensam lagstiftning skulle undvika att Europas länder någonsin mer drogs in i krig med varandra.

I dag pågår krig i Europa. I dag finns inom unionen länder som inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter. Krafter inom extremhögern vill demontera unionen och backa från en progressiv klimatpolitik.
Samtidigt har EU blivit en koloss som ibland detaljreglerar saker som inte behöver detaljregleras, som upprätthåller en byråkrati som behöver förenklas och som driver en gräns- och flyktingpolitik som inte är humanistisk och solidarisk.
Europa kan bättre än så. Det europeiska projektet är inte färdigt.

Vi ska jobba vidare med de öppna gränserna, med ungdomars möjligheter att studera över hela Europa, med en striktare miljö- och klimatpolitik och med en gemensam säkerhetspolitik som bygger på förtroende och samarbete.

När Europa går till val den 9 juni så väljer vi väg. Ska vi gå mot ett mer slutet, nationalistiskt och främlingsfientligt Europa? Eller ska vi välja den långsamma och ofta frustrerande vägen mot ett fördjupat och förbättrat EU som sätter medborgarna och människorna först?
Jag tror på ett rättvist och öppet Europa dit folk vill flytta från andra delar av världen och bygga vidare på vårt fredsprojekt.
Kom ihåg att gå och rösta den 9 juni, för Europa.

Jessy Eckerman, kandidat i EU-valet (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss