De goda nyheterna

Foto:
Vi lever i ett konstant nyhetsflöde där många nyheter präglas av svarta rubriker och ödesmättad tyngd. Men det finns även goda nyheter.

Det är lätt att förbise att det finns en rad positiva nyheter i vårt samhälle. Media rapporterar dagligen om positiva saker, men ändå hörs lite nu som då röster som säger att media enbart skriver om det negativa. Men i slutändan handlar det säkert mycket om vad vi som individer väljer att lägga fokus på. Medvetet eller omedvetet.

Oavsett om det är medvetet eller omedvetet behöver vi alla positiva nyheter. Inte minst när många av oss står inför nya utmaningar och där nästan allas axlar tyngs av rådande pandemin. Så låt oss gå tillbaka en vecka och plocka fram lite goda nyheter.

Veckan som gick erbjöd oss en uppsjö av goda nyheter. Från näringslivet rapporteras om att Ålandsbanken går från klarhet till klarhet i Finland och att banken öppnar upp ett nytt kontor i Uleåborg. En intressant nyetablering när allt fler banker stänger ner sina kontor. Ska vi tro banken själv är närheten till kunderna och hög servicenivå ett vinnande koncept.

För Åland i stort är det viktigt att ha ett lite större bolag som går bra. Inte minst när rederinäringen haltar. Och även om rederinäringen också fick positiva besked under veckan, utökat sjöfartsstöd med sju miljoner euro, så behöver alla samhällen ett lok och just nu verkar Ålandsbanken vara ett av Ålands främsta lok.

För näringslivet var även Fredrik Karlströms (MSÅ) besked om att statskontoret ändrat sig och att åländska företag, som både sökt statens kostnadsstöd och landskapets likviditetsstöd, inte behöver betala tillbaka det senare ytterst positivt. Det ger styrka till många företagare att fortsätta kämpa. Men det finns mer positiva nyheter.

Många mandariner, heter laget bestående av åländska ungdomar som i veckan tog hem tredje platsen i Lego Leagues Scandinavia. En tekniktävling för barn och ungdomar i åldern 10-16 år. Förutom att vinsten är rolig för ungdomarna själva så är det ett positivt tecken för teknik på Åland.

Åland kommer att behöva många tekniker i framtiden. Redan nu är behovet stort av kompetent it-personal och Åland har alla möjligheter att expandera ytterligare inom området, men det krävs kompetens. Därför är det viktigt att barn och ungdomar tidigt får upptäcka och lära sig tekniken. Det ger en stabil grund för fortsatta studier inom området och därför gör alla eldsjälar kring Kodarklubben en stor insats, inte enbart för de enskilda i föreningen utan för hela Åland.

Listan på positiva nyheter är faktiskt längre än vad man kan tro. För visst är det även roligt att läsa om att före detta fotbollsstjärnan och numera ålänningen Happy Lovesan, tidigare Tina Nordlund, visar upp åländsk design på svenska fotbollsgalan. Eller att läsa om att delar av Mariehamn släcks ner för inspelning av Agatha Christie-serien och Alexis Blomqvists resa från Ohio till sitt nya hem på Åland. Det finns mycket att vara glada för och uppskatta. Låt oss ta med lite mer av den varan nu när vi går in i juletider.

Hittat fel i texten? Skriv till oss