Foto:

Samarbete med Sverigedemokraterna

Även om man kunnat anta att det finns politiska åsikter på Åland som sammanfaller med Sverigedemokraternas ideologi var det ändå för mig en viss överraskning att det resulterat i att Obunden samling nu tydligen inleder ett konkret samarbete med det högerpopulistiska partiet.

Att det är Obunden samling är däremot ingen överraskning. Visserligen är deras ideologiska linjen som att dra en linje i vattnet men populismen är central. Om man inleder samarbete med Sverigedemokraterna så innebär det att det måste finnas beröringspunkter på det ideologiska planet mellan de båda rörelserna – hur starka får tiden utvisa. Vi vet att Sverigedemokraterna innehåller element som kan störa samhällsfriden.

Det politiska livet på Åland tar i väldigt stor utsträckning sina impulser från Sverige eftersom man väldigt långt använder sig av det mediala utbudet därifrån. Sverige framstår också som idealet på Åland.

Vi lever i farliga och oroliga tider det brukar också betyda att ytterlighetsrörelser förstärks – så har också skett i Europa, de är representerade i varje land. Det är främst högerpopulistiska grupperingar som som firar framgångar – till mindre del från vänster. De har uppnått en position som i många fall gett dem parlamentarisk styrka som är att räkna med. Vi kan nämna Afd i Tyskland som expanderar, i Holland finns Frihetspartiet som vann parlamentsvalet senast. I Sverige finner vi nämnda Sverigedemokraterna som uppfyller kraven på högerpopulism med god marginal. I vårt land har vi förstås Sannfinländarna som präglas av högerpopulism även om regeringsmedverkan medfört att de varit tvungna att tona ned de starkaste åsikterna. Men när det hettar till i den politiska debatten i riksdagen brukar de gamla profilerna basunera ut hårdföra ställningstaganden. Den politiska kartan i Europa ger verkligen anledning till oro det förekommer visst en debatt i Europa om situationen men den kunde vara intensivare.

Olof Öström

Hittat fel i texten? Skriv till oss