Foto:

Bygg vindkraft på redan förstörda områden

Trots den sena våren är debatten om natur och miljö i gång, och jag har några kommentarer till detta. Vindkraften debatteras flitigt och jag personligen har inget emot vindkraft, snarare tvärtom. Det jag inte kan förstå är varför man måste placera dessa i av mänskligheten orörda havsområden och för all framtid förstöra naturen och miljön där.

Det borde vara bättre att bygga dem på platser som man redan förstört, till exempel kraftlinjegator, övergivna sandtag och bergtäkter, gruvområden eller stängda soptippar. De borde även placeras nära befintlig infrastruktur.
Gällande sjöfarten och miljöförstöring kan noteras att den danska regeringen nu valt att förbjuda användningen av avgastvättare (scrubbers open loop) på danskt territorialvatten. I den åländska skärgården är det tillåtet att använda sig av denna form av miljöförstöring, den tidigare landskapsregeringen hade på förslag att förbjuda användningen av dessa men efter regeringsbytet har diskussionen om användningen av avgastvättare tystnat. Här borde miljörörelsen reagera.
Jag vill även passa på att berömma de rederier som börjat driva sina fartyg delvis med biogas.

För ett antal månader sedan varnade jag på denna tidnings debattsida om den ryska så kallade skuggflottan, det vill säga fartygen som under nuvarande sanktionstid sköter Rysslands export och import. Nu har nationerna runt Östersjön äntligen reagerat på
tilltaget och funderar på hur man ska stoppa trafiken med de bristfälligt utrustade och miljöfarliga fartygen.

Bäst skulle det vara om fartygen stoppades av en Natoallierad flottstyrka redan i Kattegatt och kontrollerades noggrant innan de fick segla in i Östersjön.
Vidare har jakt på havsörn åter diskuterats, detta för att rädda den kvarvarande ejderstammen. Här vore det nog bättre att göra något åt miljöförstöringen som är den verkliga boven i dramat.

Elof W

Hittat fel i texten? Skriv till oss