Foto:

Gör vindkraften mer konkret

Den befintliga vindkraften som i dag finns i Finland och på Åland kan tiofaldigas och ändå betraktas som hållbar. Detta slår Finlands miljöcentral fast i en färsk utredning med fokus på framtida energisystem.

Åland har stor potential för storskalig havsbaserad vindkraft. Detta grundar sig på bevisligen god råvarutillgång i form av lämpliga och starka vindar samt vårt geografiska läge mellan två växande regioner och deras städer där efterfrågan på grön el stiger brant.
Det pågår ett gigantiskt skifte från fossila bränslen till elektricitet som energibärare. Elen behövs i allt större skala för att skapa en ökad förädling av råvaror samt för etableringen av nya industrier som framställer mer hållbara elektrobränslen i form av till exempel grön vätgas och ammoniak. E-bränslet är högintressant i den genomgripande och historiska omställning som pågår inom sjöfarten och transportsektorn. Kort sagt är framtiden elektrisk.
För Ålands vidkommande är vindkraft inget nytt, tvärtom. Vi har tack vare framsynta företagare och samhällsbyggare etablerat stark landbaserad vindkraft som står för en oerhört stor del av det åländska energibehovet. I denna utveckling finns mycket att lära när det gäller etableringen av havsbaserad vindkraft på vattenområden som ägs av alla ålänningar.

Vindkraften på Åland har vuxit fram organiskt och systematiskt genom åren. Etablerade teknikval har använts i kombination med åländsk strävan att skapa effektiva lösningar. Ett lyckat koncept har varit att erbjuda ålänningarna ägarandelar i projekten, genom andelsägande och företagsbildningar. Vi har skapat vår egen el.

Projektplanerna på havsbaserad vindkraft i åländska vatten skulle vinna på mer konkreta scenarion, när det gäller teknisk utveckling när det handlar om turbinmodeller, fundamentsteknik och elnätsutbyggnad. Dessa tre, var för sig centrala, element kan tjäna som bas för tre olika framtidsbilder, fram till exempelvis 2035; ett huvudscenario, ett offensivt utfall och en mer konservativ utveckling. Allt sitter nämligen ihop. Tidsaspekten styr teknikvalen. Teknikvalen styrs av genomförbarheten. Genomförbarheten styrs av de ekonomiska förutsättningarna det vill säga lönsamheten.
Mitt tips är att utveckla och presentera planerna på havsbaserad vindkraft i åländska havsområden på ett mer konkret och gripbart sätt för gemene ålänning. På den punkten kan faktiskt alla inblandade bli mer tydliga genom att fylla i med mer substans bakom planerna.
Utred också om det finns potential för ett första mer avgränsat pilotprojekt inom ramen för hela den stora visionen med havsbaserad vindkraft i Norrhavet. Bygg vidare på den erfarenhet som hittills kommit från projekt Sunnanvind. Elefanten havsbaserad vindkraft måste ätas i mindre bitar för att bli ett genomförbart mål i närtid.

Robert Mansén, lagtingsledamot Centern

Hittat fel i texten? Skriv till oss