Foto:

Se på ledarhunden med nya ögon!

Den internationella ledarhundsdagen firas den 24 april. Ledarhunden är ett levande hjälpmedel inom medicinsk rehabilitering. I Finland finns det i dag omkring 230 ledarhundar på jobb. Hundarnas uppgift är att följa sina hussar och mattar, ledarhundsförarna, i olika miljöer, både ute och inne, i städer och ute på landsbygden. Ledarhundar är viktiga hälsofrämjande hjälpmedel som ger förarna en möjlighet att ta sig från en plats till en annan eller att motionera.

En ledarhund får enligt Finlands lagar följa sin förare på alla offentliga platser och i kollektivtrafiken. Ofta märker man inte att en ledarhund funnits med på teatern eller i restaurangen innan kunden stiger upp eller pjäsen är slut. Då dyker ledarhunden som legat stilla under en bänk eller ett bord upp som från intet. Ledarhundar tränas för att på uppmaning hitta exempelvis övergångsställen, lediga platser, dörrar, trappor, rulltrappor och hissar.
Ledarhundens arbetsdräkt är en sele och handtaget som föraren håller i kallas båge. Har hunden sele är den alltså på jobb. Via bågen förmedlas information mellan förare och hund. Selen tas av vid behov, till exempel under längre möten eller resor och då hunden behöver uträtta sina behov.

Ledarhundar får mycket uppmärksamhet och beundran. Så som med alla hundar är det viktigt att fråga ägaren om det är okej att du går fram till ledarhunden och klappar den. Har hunden sele kan du nog tala med föraren, men låt hunden koncentrera sig på sitt jobb: att hjälpa en person med synnedsättning att ta sig säkert fram.

Möter du ett ledarhundsekipage är det lättare för hunden att fokusera på jobbet om du går förbi ytter om personen med synnedsättning och inte på hundens sida av trottoaren. Är du ute och rastar din hund och vill gå förbi ett ledarhundsekipage hjälper det om du berättar att du är på väg förbi med hund, särskilt om hundarna börjar reagera på varandras närvaro. Då vore det bra om du gick förbi med hunden på din yttre sida så att avståndet mellan hundarna blir tillräckligt stort.
Är du nyfiken på att veta mer om ledarhundarnas vardag och om hur viktiga de är för att personer med synnedsättning ska kunna klara av vardagssysslor? Fatta mod och fråga nästa gång du är ute på promenad och möter ett ledarhundsekipage!

Susann Laag-Söderström

Hittat fel i texten? Skriv till oss