Foto:

Ren idioti att Åland har en egen trafiklag

Man börjar på riktigt ifrågasätta varför Åland har en egen trafiklag. Det skapar enbart bekymmer samt onödiga kostnader. Traficom (www.traficom.fi) som hanterar Finlands trafiklagar finns både på finska, svenska och engelska och är lätthanterlig att använda, inte enbart för bilister utan för all slags transport i Finland.

Bland annat hanteringen av körkort skulle kunna göras på ett mycket smidigare sätt än genom den lokala polisens myndighet som har annat att göra än att dona med nya körkort och tillstånd. Som exempelvis yrkeschaufför i egentliga Finland är alla tillstånd samlade vilket gör det enkelt att hantera förnyelse. Men på Åland måste du samla papper från diverse ställen för att sen sammanställa dem hos kundtjänsten på polisen innan de sedan ska skickas vidare, när du i stället skulle kunna logga in på Traficoms hemsida med bankkoder och beställa nya kort.

Är inte en del av utvecklingen mot ett papperslöst samhälle till för att bland annat minska kostnader och bli miljövänligare? Att skattebetalarna på Åland ska bekosta ett system som redan existerar är rent slöseri av skattepengar. Det är också ännu ett exempel på hur ineffektivt politiken fungerar på Åland när det gäller utveckling samt att hitta smidiga lösningar i samhället som gynnar medborgarna.

Fördelarna med en gemensam trafiklag med resten av landet är avsevärt högre i helhet samt långsiktigt.

JLM Lönnqvist

Hittat fel i texten? Skriv till oss