Foto:

När Ob tar lektioner av SD

Sverigedemokraternas toppolitiker Mattias Karlsson har i dagarna tre träffat likasinnade på Åland. Obundnas ordförande Marcus Måtar säger till Nya Åland att man har diskuterat skattegränsen och att man har mycket att lära sig av ”hur Sverigedemokraterna har skött sin slipsten”. Måtar syftar antagligen på hur SD har lyckats öka sitt väljarstöd från 5,7 procent i riksdagsvalet 2010 till drygt 20 procent i valet 2022, och hur man i dag bestämmer över den moderatledda regeringens vara eller icke vara.

Att åländska Ob tar lektioner av SD väcker förvåning, ja rent av förfäran. Vad är det för framgångsfaktorer och arbetsmetoder man är ute efter? Vad vill åländska Ob egentligen lära sig av Sverigedemokraterna? Det kan väl knappast handla om hur man genom olika kanaler har påverkat opinionen med lögner och hatpropaganda riktad mot invandrare och andra misshagliga grupper som feminister, vänsterpolitiker och transsexuella? Samme Mattias Karlsson, som våra obundna lagtingsledamöter ”connectar” bra med enligt Måtar, betraktas som SD:s chefsideolog. Han har visat sig vara en av hjärnorna bakom Sverigedemokraternas idé om ”folkutbyte” – att svenskarna håller på att bli en minoritet i sitt eget land. Forskaren Tobias Hübinette vid Karlstads universitet har avfärdat idén som en ren och skär konspirationsteori med rötter i rasideologi.

Att SD:s opinionsarbete och väg mot makten har kantats av rasistiska och högerextrema utspel känner förstås våra obundna politiker till. SD besitter en dubbelnatur, man odlar sina odemokratiska värderingar inåt men utåt så förnekar man allt.

Man tvättar ansiktet, kammar håret, vinner folkets förtroende och i slutändan politisk makt. Väl där så börjar det egentliga arbetet med att urholka demokratin. Sverigedemokraterna och Sannfinländarna har blivit etablerade partier, men vår åländska självstyrelse har enligt mig inget att hämta hos dessa grupper. Vi behöver ingen polarisering. Ingen populism. Framtiden kräver att vi håller ihop, är motståndskraftiga och starka tillsammans. @DEBATT/DEBATT_Insändare_signatur:Michael Gunell (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss