Foto:

Lagar är till för att följas

Åland har under Katrin Sjögrens (Lib) tid som lantråd jobbat hårt för en ny socialvårdslag. En lag som var efterlängtad. I många år hade de som jobbat inom det sociala och de som behövde hjälp sneglat på Finlands socialvårdslag

När Katrin var lantråd drev hon frågan hårt och jag tror uppriktigt t sagt att hon och de flesta andra trodde på lagen och på Kommunernas socialtjänst (KST). Jag har själv varit delaktig i ett hörn och skrivit remissvar och jag måste säga att lagen är suverän, heltäckande och fantastisk. Men en lag ska tolkas och passa in i budgeten. Coronan kom och satte förödande konsekvenser på den åländska ekonomin.

Tyvärr fungerar varken lagen eller KST. Socialarbetarna på KST hinner inte med sin arbetsbörda och suckar till sina klienter över arbetsbördan .

Bland de som behöver KST, hör jag ”missnöje” och att man i dag inte får hjälp. Att det fungerade bättre tidigare, med den gamla socialvårdslagen.

Jag ser själv på vår familj, med NPF-barn, att det är omöjligt att få hjälp från KST .

Varför stiftar man lagar som är bra, varför sätter man enorma resurser att göra bra lagar om man inte budgeter in tillräckligt mycket pengar så att lagen ska uppfyllas? Till er politiker som tittar hårt på siffror, vet ni vad en placering av en ungdom kostar – utanför Åland handlar det om 20.000 euro per månad, på Tallbacken cirka 9.000 euro per månad.

Förebyggande arbete är A och O. Det är det absolut billigaste och ger minst mänskligt lidande.

Jag tycker ni politiker ska skämmas. Jag tycker att ni ska se över KSTs budget igen och göra det möjligt för KST att jobba lagligt och kunna jobba förebyggande. Lyssna på fotfolket och lyssna på dem som behöver KST. Just nu är KST en katastrof som kommer att kosta det åländska samhället mycket.

Förälder

Hittat fel i texten? Skriv till oss