Foto:

Hög tid ta pandemin på allvar

Landskapsregeringen, landskapsläkaren och berörd medicinsk personal har på ett föredömligt sätt skött coronapandemin. Detta har fått till följd att Åland återgått till den nivå som rådde när pandemin började. Ingensamhällssmittafinns ochde senaste två fallen har smittats utomlands. Folket på Åland är bra på att hålla avstånd. De flesta har säkert laddat ner coronablinkern.

Runt om i världen hålls länder i ett järngrepp. När detta skrivs (8:e) har 1.551.760 avlidit och 68.000.862 smittats. Den trista dödslistan toppasav USA med 290.474, Brasilien med 177.388 och Indien med 140.994 avlidna.

I Ryssland skenar smittan med 562 döda det senaste dygnet till en summa av 44.159. Under gårdagen påbörjade70 vårdcentraler i Moskva vaccinering av 1,6 miljoner Moskvabor. Vaccinet, som fått namnet Sputnik, har vid försök visat sig ha lindriga biverkningar.

Runt om i världen pågår tillverkning av vaccin hos ett 20-tal företag. Normal tid för framtagning av vaccin ligger på 10-15 år men nu har allt gått på 18 månader.

Läkemedelsföretagen Pfizer och AstraZeneca har tillfälligt pausat sin tillverkning. Enligt företagen beror detta på råvarubrist. Förklaringen verkar inte trovärdig. Har biverkningarfrån försökspersoner uppstått? Kan pausandetbero på virusets muterandesom gjort vaccinet verkningslöst?

EU har beställt 300 miljonerdoser vaccin från Sanofrioch GSK. GSK står för GlaxoSmithKline, det företag som tillverkade Pandemrix Svininfluensavaccin och som orsakade ca 400 människor insjuknande i Narkolepsi. Företaget krävde ansvarsfrihet om det skulle uppstå biverkningar, vilket den svenska regeringen, genom socialminister Maria Larsson accepterade. Enligt Expressen 9.9.2020 har Sanofrioch GSK krävt ansvarsfrihet hos EU, vilket kan vara olagligtenligt EU:s regelverk. Kan tveksamheten hos både generaldirektör Johan Carlsson och Anders Tegnell bero på att båda var inblandade i Pandemrixskandalen? Tveksamheten är oroande nu när Storbritannienbörjat vaccinera och Tyskland står i startgroparna. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är vaccinationsstart innan januari månad 2021 inte tänkbart.

I blandannat Danmark och Sverige ökar smittspridningen drastiskt. I Danmark ska restauranger, barer, pubar, gym, biografer och teatrar vara helt stängda under tiden 9.12-3.1.2021. Viruset som muterat ohejdat bland minkar, har gjort att spridningen ökat. Troligtvis kommer upp till 17 miljoner minkar att avlivas.

I Danmark har nu 894 avlidit. I Sverige har antalet avlidna ökat till 7.200. Folkhälsomyndigheten har kritiserats av 2 professorer i Expressen 4.12 för att man inte beslutar om munskydd. Både EU och WHO kräver munskydd. Hur många ska hinna avlida innan Sverige börjar inse allvaret i pandemin?

Anders Andersson

Hittat fel i texten? Skriv till oss