Foto:

Fler värden i vågskålarna när vindkraft byggs

I en debattartikel publicerad i flera medier under februari problematiseras havsbaserad vindkraft av herrar Kallio, Eskola, Niemelä, Janatuinen och Alhopuro. Jag vill som regionchef för Ilmatar räta ut några frågetecken och bidra med fler värden att sätta i vågskålarna.

Till att börja med planeras våra projekt som bekant inte på öar och skär utan på områden som definierats som potentiella för havsbaserad vindkraft eftersom effekter på annan aktivitet kan uteslutas eller minimeras. I arbetet med havsplanen har både lokalbefolkning samt lokala och externa intressenter engagerats.

Ett viktigt skäl till att bygga vindkraft till havs är minskad visuell och ljudmässig påverkan. Men allra viktigast är de stabila havsvindar som ger jämnare och högre energiproduktion. Projektens dimension är nämligen inte avhängig av ålänningarnas energibehov – bilden är betydligt större.

Så som författarna själva konstaterar måste Finland, Norden, Europa och hela världen bli av med fossila bränslen. Klimatförändringarna är det enskilt största hotet mot biologisk mångfald, mot land- och havsmiljön och mot välfärden för kommande generationer. Samtidigt talar prognoser i Finland om en fördubbling av energibehovet fram till 2050. Det finns alltså en direkt och omedelbar efterfrågan på ny energiproduktion som sol- och vindenergiindustrin står redo att besvara.

Vi är förstås medvetna om att uppbyggnad av havsbaserad vindkraft inte är utan miljöpåverkan. Ingen energiproduktion, faktiskt nästan ingen mänsklig aktivitet alls, är utan baksidor men vindkraft har jämförelsevis liten negativ påverkan på miljö och djurliv ställt emot nyttan.

Vi behöver också väga in vår starka miljölagstiftning. Vi stöder oss på forskning och studier för att ta beslut, via MKB:er säkerställs att vi som bygger följer lagen och att effekter på havsmiljön minimeras. Kostnader för nedmontering tar vi som investerare höjd för, och Ilmatar har god insikt i sådana garantiavtal tack vare tio års erfarenhet inom landbaserad vindkraft. Det kan även finnas intresse för att uppföra uppdaterade turbiner på samma fundament.

Vad gäller reglerkraft ska nämnas att Ilmatar är en oberoende energiproducent (IPP) och som sådan har ett balansansvar. Därför bygger vi redan hybridparker där landbaserad vindkraft kompletteras med solpaneler och energilagring och därför är samutveckling med teknologier inom reglereffekt en självklarhet när vi bygger till havs. Men vi kan inte vänta på att exempelvis vätgasindustrin ska stå klar. Det decennium vi befinner oss i är avgörande, alla lösningar som ska främja energiomställningen måste utvecklas parallellt. Slutnotan om vi låter bli är betydligt högre för hela samhället.

Energiomställningen är viktig också för marknadsutvecklingen. Ska vi ta chansen att bygga upp egen ren industri och skapa tillväxt? Eller ska vi stå vid sidan av och titta på? Som pionjär i energibranschen är vårt svar självklart – vi ska ta vår plats och vi ska på så sätt bygga en ekonomi som står stabil även i framtiden.

Vi ska inte bara väga in positiva effekter av havsbaserad vindkraft. Lika lite kan vi fokusera enbart på potentiellt negativa följder. Endast genom att inkludera alla dimensioner kan vi fatta hållbara beslut för vår gemensamma framtid och därmed avgöra vilken nytta som väger tyngst – den för de få eller den för de många.
Anna Häger
Regionchef vid Ilmatar Offshore
Ambassadör i Finland för EUs klimatpakt
Ättling till den siste fyrvaktaren på Sälskär i Norrhavet

Hittat fel i texten? Skriv till oss