Foto:

Finansministeriet: Landshövdingetjänsten har hanterats korrekt

I en nyhet ”Finansministeriets agerande var allvarligt” som publicerades i Ålandstidningen den 4 oktober behandlas ansökningsprocessen för tjänsten som landshövding på Åland. Nyheten ger en bild av att finansministeriet skulle ha handlat i strid med lagen när det ledigförklarade tjänsten som landshövding på Åland. I nyheten framförs också att frågan inte skulle ha diskuterats med representanter för Åland. Dessutom framför nyheten oro över vad som händer om republikens president och lagtingets talman inte når samförstånd om den person som ska utnämnas till tjänsten.

Finansministeriet konstaterar att Ålands självstyrelse respekterats och gällande lagstiftning iakttagits vid tillsättandet av tjänsten som landshövding. Enligt självstyrelselagen ska till landshövding utnämnas en person som har nödvändiga förutsättningar att utöva ämbetet så att landskapet förvaltas väl och statens säkerhet tillvaratas. Enligt självstyrelselagen ska vid tillsättandet av tjänster dessutom särskild betydelse tillmätas att den som anställs har kännedom om förhållandena i landskapet. Ålands landshövding kan inte utnämnas utan Ålands medverkan. Enligt självstyrelselagen utnämner republikens president landshövdingen efter överenskommelse med landskapets talman. Om samförstånd inte uppnås, ska presidenten utse landshövdingen bland fem personer som har föreslagits av lagtinget.

Landshövdingen företräder regeringen i landskapet. Han eller hon är direktör för Statens ämbetsverk på Åland. Vid tillsättandet av tjänster iakttas alltid gällande lagstiftning. På tillsättandet av tjänsten som Ålands landshövding tillämpas utöver bestämmelserna i självstyrelselagen för Åland även bestämmelserna i statstjänstemannalagen. Tjänsten som landshövding på Åland ska, liksom tidigare, ledigförklaras öppet.

Information om hur ärendet framskrider har delats ut till landskapsmyndigheterna i de olika skedena av processen, och alla berörda parter har deltagit i en dialog om frågan. Alla parter har på förhand beretts tillfälle att kommentera de handlingar som hänför sig till tillsättandet av tjänsten och man har också ordnat ett gemensamt möte om ärendet.
Tjänsten som landshövding är mycket betydelsefull både för riket och för landskapet. Det är viktigt att tjänsten tillsätts utan dröjsmål och i samförstånd, dock i enlighet med gällande bestämmelser.
Överdirektör Juha Sarkio
Avdelningen för utveckling av statsförvaltningen, Finansministeriet

Hittat fel i texten? Skriv till oss