Foto:

De sjuka behöver hjälp

De sjuka behöver hjälp. Jag har en bekant som av och till är psykotisk. Hon är vanligtvis helt vanlig men ibland bara lite mer. Hon är vuxen, men emellanåt behöver hon förstås extra stöd och hjälp. Hennes vänner hjälper henne med kramar och vardagsliv och ibland att komma till psykiatrin. Men där i gränssnittet mellan den sjuke och den professionella institutionen finns ett problem.

Därhemma finns värmande kramar och kärleksfull omsorg, men ibland räcker det inte till. Man behöver någon som kan sjukdomens förlopp, innehåll och som kan hjälpa med professionell behandling och som har nyckeln till medicinskåpet. Men för min vän som är inne i sin psykos och för vännerna runt omkring, som inte vet vad de ska göra, de verkar inte få den hjälp de behöver.
Min vän skulle behöva ett boende där hon och hennes psykos kunde behandlas och hennes vänner få den avlastning de så väl behöver. Efter besöket på psykiatrin skickas min vän hem för att vårdas därhemma med de kramar och den kärlek som de kan ge därhemma.
Men hon behöver mer. Och det är detta mer som saknas här på Åland. Det saknas uppenbarligen en vård- och boendemiljö på Åland där min vuxna vän med sin psykos kan vårdas under lugna och trygga omständigheter. Låt oss tillsammans här på Åland utveckla en psykiatri som ger alla ett värdigt och hederligt liv.

Ingemar Johansson (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss