Foto:

Birka och Mosse

Nja Mosse, bättre kan du. För den som har följt med Birkas resa på nära håll förtjänar Fredrik Rosenqvists bok enbart beröm.

Alldeles särskilt beröm för att han lyfter fram Gunnar Lundbergs enastående insats att lyfta bolaget från ett konkursläge till ett av Ålands ekonomiskt starkaste bolag där det var snubblande nära att han kontant hade köpt ut Lundqvistrederierna ur Viking. Hur annorlunda hade inte Ålands näringsliv sett ut om det lyckats.
De olika turerna och intrigerna är väl beskrivna och hade man önskat sig något mer hade det varit om Poseners försök till kapning av bolaget. Men det hade krävt tillgång till Ålandsbankens sekretessbelagda handlingar.
Synd att det inte fanns utrymme för Janke Johanssons lika enastående insats i samband med skapandet av United Shipping och dess ömkliga sluthistoria. Intressant hade det varit att läsa om kampen mellan att satsa på det osäkra kortet med Paradise och det säkra kortet med två stora rollare med långtidskontrakt. Nu vet vi hur det gick men inte varför.
Nej Paradise blev inte den pengadrake man drömde om.
Fredriks beskrivning av vad som gick fel är på pricken. Viking satte krokben för Paradise med flytten av Cinderella men samtidigt öppnade man dörren på vidgavel för Tallink, något som med hjälp av en pandemi fick även Viking på knä.

Är det slut nu? Ja det ser illa ut. Eckerö måste få henne såld för minst 60 miljoner annars faller den extremt dyra obligationsfinansieringen ihop som ett korthus. Och 60 miljoner är en fantasisumma för att sätta henne i trafik på Ålands hav.

Så jo det ser mörkt ut för ett rederi som tidvis varit Ålands lönsammaste genom tiderna. Så tack Fredrik för att du satt det på pränt.

Johan Dahlman

Hittat fel i texten? Skriv till oss