Foto:

Det är lätt att bli fartblind

Angående VIS-upphandlingen, jag vet inte mer än det jag följt i den allmänna debatten, men jag har ändå en viss sakkunskap.

Utifrån sett ser det ut som om lagtinget, med några få undantag, låter sig ledas in i något de inte riktigt förstår. Med all respekt för gruppen som har jobbat med upphandlingen, men under de år det ändå har tagit har det hunnit hända mycket. Jag vet också att det är lätt att bli lite fartblind och göra en kravspecifikation utifrån det man ser i det man helst vill ha, och på det sättet utesluta andra alternativ. Det finns ett VIS med alla externa anpassningar som krävs redan klara, varför inte ta ett steg tillbaka och titta på det? Jag har ingen aning om vad Lifecare kostar, men jag gissar att det blir billigare än det nu aktuella systemet, som om det blir valt kommer att kosta över 10.000 euro per dag under lång tid framöver. Och det är bara ett av många andra system som ÅHS ska använda, och som våra skattepengar ska räcka till. Och ÅHS har använt tvåspråkiga system tidigare, och mig veterligen har inte det varit något problem.

Att implementera ett nytt VIS är ett jätteprojekt med anpassningar till andra lokala system, utöver det finns myndighetskrav för kontakt med exempelvis e-recept. Ett finländskt VIS kommer med all säkerhet att uppfylla nuvarande och kommande myndighetskrav eftersom fler regioner i Finland använder det. Ett svenskt system kommer också troligen att uppfylla kraven, men till en sannolikt högre kostnad. Och om de inte uppfyller kraven blir avtalet uppsagt från endera parten, och då står ÅHS på ruta 1 igen.

Och sist och slutligen en hälsning till lagtinget, lyssna på Mogens Lindén, i det här fallet är han er mest kompetenta resurs.

Patrik Wikström

Hittat fel i texten? Skriv till oss