Foto:

Apropå fossilfritt

Nordens befolkning utgör 0,35 procent av jordens befolkning och vi släpper ut 0,46 procent av jordens växthusgaser. Det innebär alltså att om vi i dag skulle lyckas med att bli fossilfria så skulle ändå 99,54 procent av världens utsläpp av växthusgaser finnas kvar. Kina, USA, Indien och Ryssland står tillsammans för 54 procent av utsläppen av växthusgaser med Kina i topp på 27 procent.

Kina planerar 1.171 nya kolkraftverk till 2030, man planerar dessutom 100 nya dito i Afrika. Indien planerar 446 nya kolkraftverk till 2030.

Ingenting vi gör i Norden kommer att ha någon märkbar effekt på några utsläpp av växthusgaser och jag tror inte de stora utsläppsländerna kommer att bry sig det minsta om vad vi sysslar med här uppe.

Det finns ingen anledning för oss att känna någon panik. Vi undviker inga ”tippingpoints” genom att fatta ogrundade beslut som kanske försätter oss i en situation som påverkar samhälle och ekonomi negativt. Sansade politiker som har en realistisk inställning till vår nuvarande och framtida användning av olika typer av energikällor är vad vi behöver. Rösta på dom.

TH

Hittat fel i texten? Skriv till oss