Foto:

Svarta fredagen en påminnelse om det egna ansvaret

Black Friday är ett fenomen som blir allt mer förlegat. Ett åländskt initiativ att stötta våra lokala butiker skulle vända den mörka dagen till något positivt och gynna vår närregion.

Om några veckor infaller Black Friday, som många nog är familjära med. Rörelsen, som går ut på att butiker uppmuntrar till konsumtion genom erbjudanden och reor, fick fotfäste i Norden för ungefär tio år sedan.

I ursprungslandet USA är Black Friday årets största shoppingdag, tillsammans med e-handelsdagen Cyber Monday, som infaller tre dagar senare. Under den första Black Friday i Finland ökade näthandeln med 258 procent jämfört med en vanlig fredag. Sedan shoppingdagens uppkomst har den utökats till black week, och i vissa fall black month, det vill säga en hel månad med lockande erbjudanden.

Lågkonjunkturen sätter tydliga spår i e-handeln. Förhoppningen hos pressade försäljare är att Black Friday kommer att kickstarta julhandeln och därmed bidra till ett rejält lyft under sista kvartalet, skriver Svenska Dagbladet inför årets shoppingdag (25.10.23).

Förra året utgjorde antalet konstgjorda erbjudanden, alltså priser som höjts i oktober för att sänkas till Black Friday, åtta procent av alla erbjudanden i Finland (HBL 26.11.23). De varor som sålde mest var teknik i form av playstation, tv-spel och telefoner.
Black Friday har många problematiska aspekter som vi alla kan behöva bli påminda om innan vi dras med i köphetsen.
Hur ska man då förhålla sig till Black Friday? Ett alternativ är att vara restriktiv och förbereda en lista på saker man är ute efter, och hålla sig till den. En tumregel är att fråga sig själv om man skulle köpa varan om den inte var på rea. Om svaret är nej är det antagligen inte ett nödvändigt köp.

Miljö- och klimatrörelsen har länge varnat för Black Friday. Förra året tejpades reklamskyltar över i Helsingfors av Greenpeace. “Vi vill påminna alla om överkonsumtionen och avråda från att stöda konsumtionshetsen på Black Friday”, sa en av aktivisterna till HBL (25.11.22). Och visst kan man hålla med om att dagen är hetsig.

Man kan skylla hur mycket man vill på företagen men i slutändan är det vi, på individnivå, som är ansvariga för våra val, och i det här fallet våra inköp. Behöver du verkligen den där tröjan?
Kanske vi på Åland borde ta ansvar för vår närregion genom att starta vår egen rörelse. Vad sägs om lokalfredagen, eller Local Friday, i samma anda som Axgan-dagen? Den skulle gå ut på att vi stöttar våra lokala butiker. Eller som Nynäshamn-initiativet “Local is the new black” säger: stå upp för din lokala handel - shoppa lokalt, hållbart och utvalt. Helt enkelt prioritera kvalité och lokalt.

Det är vida känt att vi måste bryta våra konsumtionsmönster. Kanske Black Friday kan vara en påminnelse om det samt att vi alla har ett ansvar. Var kritisk till reapriserna som presenteras och fråga dig själv om du faktiskt behöver den där tröjan.
Tara Bamberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss