Hoppas världen får dela på OS-guld i vaccination

Foto:
Så är då äntligen vaccineringen i gång. I går gavs de första åländska doserna, till vårdpersonal i frontlinjen, precis som det måste vara.Äntligen ser vi kanske ljuset i början av slutet av tunneln.

Åland har fått runt 500 doser. I går fick de första 18 personerna sina första injektioner. Vaccinet behöver som bekant ges i två doser för att nå sin fulla effekt.

Förhoppningarna är skyhöga på vaccinets undergörande effekter på hela världen. Om 200 dagar hålls sommar-OS i Tokyo till exempel. Tokyo har just nu en stegring av antalet fall. Men premiärministern Yoshihide Suga står fast vid att mästerskapet ska hållas. ”Ett bevis på att vi har besegrat coronaviruset”, som han säger enligt nyhetsbyrån AP.

Hoppas hans optimistiska utfästelse stämmer. Ett friskt OS med deltagare från hela jordklotet vore en fantastisk symbol för att krisen är övervunnen –för den här gången.

Men risken är att han får äta upp sina ord. Viruset muterar. Den nya form som upptäcktes i Storbritannien före jul har nått Finland i form av sammanlagt 17 fall hittills, berättar Svenska Yle. Det tycks som den nya varianten inte är farligare men mer smittsam vilket naturligtvis ökar hotet mot riskgrupperna.

Mer oroväckande är den nya muterade virusvarianten 501.V2, som tros ha sitt ursprung i Sydafrika. Den brittiske hälsoministern Matt Hancock sa i går till BBC att han är mycket oroad över denna nya virusvariant: ”Den är ett väldigt, väldigt stort problem, i ännu högre grad än den nya brittiska varianten”.

Hur motståndskraftigt 501.V2 är eller blir mot vaccin är ännu inte klarlagt av läkarna.

Distributionen av vaccinet har gått trögare än vad man hoppats. I lördags rapporterade Yle att Finland under julhelgen bara fick en bråkdel av det utlovade antalet doser coronavaccin. Det är dragkamp mellan länderna om de åtråvärda vaccinampullerna. Men som statsminister Sanna Marin (SDP) uttryckte det befinner vi oss inte i en upploppsspurt utan i ett marantonlopp. Hon bedömer att Finland kan ha vaccinerat en stor del av befolkningen till sensommaren om vaccinet distribueras i den takt som planerats. Institutet för hälsa och välfärd (THL) beräknar att man kan vaccinera kring 20.000 personer per vecka i januari.

Bioteknikföretaget Modernas coronavaccin är alldeles på slutrakan för att godkännas för användning inom EU. Beslutet kan ha fattats redan under måndagens efter det att denna text skrivits. Så fort Europeiska läkemedelsverkets (EMA) vetenskapliga kommitté gett det grönt ljus väntas EU-kommissionen ta beslut om godkännande blixtsnabbt.

När Pfizer/Biontechs vaccin godkändes dröjde det två timmar mellan rekommendation och godkännande. Modernas ska börja leverera vaccinet senast två veckor efter EMA:s godkännande.

Låt oss hoppas att alla vaccinationskedjor håller och att virusen inte muterat utom kontroll. I så fall kan OS i Tokyo bli en verklig global glädjefest.

Hittat fel i texten? Skriv till oss