Visst är det skillnad på folk och människor

Foto:

Angående vaccineringen mot covid-19, blir man lite fundersam över alla olika prioriteringar i turordningen som våra myndigheter gör och ska göra i framtiden. Att THL:s regler följs i turordningen med IVA- personal och vårdande- samt akutpersonal, äldre och riskgrupper med flera är helt okej men att sortera övrig befolkning som viktig eller mindre viktig kan man nog ha åsikter om. Tjänstemän och så kallade nyckelpersoner klarar nog att vänta lite.I många TV sändningar har det slagits upp stort när en äldre äldre hade fått första vaccindosen. Har någon äldre äldre överhuvudtaget fått vaccin på Åland?

Det kan vara intressant att jämföra lite med Sveriges regelverk. Niklas Juth, docent i medicinsk etik vid Karolinska institutet säger i en intervju i Aftonbladet om det svenska regelverket att människovärdesprincipen i samband med vaccineringar är överordnad och att alla har samma rätt till vård, oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället. Det anges uttryckligen att social nytta inte får vara det som avgör hur man prioriteras, säger han. Att det ändå går att ge vårdpersonal förtur handlar inte om den nytta de gör. Det handlar om att de har ett stort behov av vaccinering eftersom det är stor risk att de smittas på jobbet, säger Niklas Juth. Men som sagt – det här gäller i Sverige.

Vad gäller framtida verifieringar att man är vaccinerad mot covid-19 (till exempel vid utlandsresor) säger myndigheterna på en pressinfo den 18 januari att någon form av app ska bli tillgänglig för ålänningar. Ska då alla som inte har en smartphone bli diskvalificerade för resor i framtiden? Tidigare hade WHO sitt gula häfte ”International Certificates of Vaccination” som gällde runt om i världen och fylldes i överallt i världen då man fick en vaccination. Tänk vad enkelt det var förr i tiden.

För övrigt anser jag att våra ministrar behöver förtur i vaccinkön för uppenbarligen är det där man har svårt att hålla regelverket.

Christer (67)

Hittat fel i texten? Skriv till oss