Foto:

Vindkraft, LR och lobbyister

I Ålandstidningen den 11.3 påtalar landskapsregeringen (LR) att det är allas mark det är frågan om när det gäller eventuellt uppförande av vindkraftparker. Detta uttalande kan då tolkas som att LR stött på patrull, det vill säga en patrull som besitter både kunskap och sunt förnuft. LR driver på och redovisar strukturen till vad som slutligen mynnar ut i en generalplan inklusive tidsplaner. Vidare rundas artikeln av med lockbeten typ , ”Vi behöver andra energilösningar”, ”klimatet kräver att vi lämnar det fossila”, kringeffekter, förädling till vätgas och så vidare.

Måste säga att man beundras över LRs förmåga att totalt utestänga och negligera precis all information som ifrågasätter och belyser vindkraftens negativa sidor där det negativa överspeglar de ovan nämnda förhoppningar som LR nämner. Återigen önskas att LR lyfter blicken och tittar runt i Europa och framförallt på Tyskland och därefter sätter sig ner och funderar , ”vad håller vi på med”?

Mängder av insändare i Ålandstidningen har över tid belyst vindkraftens svaga punkter. Utan att upprepa alla negativa sakdetaljer i konstruktionen och systemet inklusive dess negativa miljöpåverkan som också omfattar den marina miljön så kan det fastslås att vindkraften är totalt värdelös ur alla aspekter. Det finns mängder av rapporter om detta miljöförstörande samt negativa påverkan på elsystemet. Det enda som förmår LR att agera mot allt sunt tänkande och blundande för det negativa är att LR redan lyft sponsorpengar eller skattepengar från EU och känner sig tvingade att göra något.

Vi benar upp några av önskemålen från LR. ”Andra energilösningar”, visst, jag kan hålla med men då ska det vara till något som är bättre än vindkraft vilket kärnkraft är som också påtalades i COP 28-mötet där vindkraften inte fanns med på listan.
”Förädling till vätgas”, jaha , fint ska det också låta och dessutom grönt. Energibehovet och förlusterna för denna framställning har också belysts via en tidigare insändare.
I nuläge ligger en syltburk med 430 miljarder i potten som många vill gräva ur och förskansa sin verksamhet med, det vill säga pengarna har vissa redan kammat hem.
Sjöfarten och så kallade e-bränslen, visst det pågår utvärdering. Även sjöfarten tittar på så kallade andra energilösningar som kärnkraft, det finns redan och har sedan länge använts i militära farkoster.

Sedan går det några dagar till den 13.3. Då kommer LRs eko- och bundsförvant Ilmatar och försöker med andra ord att bättra på vad LR redan sagt. Det går inte att kräva av Ilmatar att de ska ta in och belysa det negativa om vindkraften, då sågar de av sin egen gren men folket kan kräva att LR vakna.

Ilmatar vill ju självklart skynda på det hela, bland annat genom att tona ner och belysa att vätgasen är långt borta. De kan ju inte säga att det är en utopi för då riskerar de att syltburken blir tom.
Denna vätgas som används som lockbete kategoriseras i olika färger. Vit vätgas är så kallad naturligt förekommande, grå vätgas tillverkas av fossil gas, gul vätgas framställs med elektrolysörer med kärnkraftsel och grön vätgas (LR och Ilmatars lockbete) som framställs med elekrolysörer med vindkraft. Forskare frågar nu om den gröna vätgasen verkligen behövs på grund av att den vita vätgasen kommer att vara billigare att producera i jämförelse med vätgas framställd med elektrolysörer. Det finns väldigt gott om den vita vätgasen.
Ilmatar och LR vet att mer vindkraft kräver mer fossilt i någon form (balanskraft), kärnkraften är i nuläget det verkliga hotet mot olja och gas.

Roger Lundgren

Hittat fel i texten? Skriv till oss