Foto:

Hur tänkte ni nu, HI?

Hållbart initiativ (HI) lanserar ingen egen kandidat till EU-valet utan ger sitt fulla stöd till det finländska partiet De Grönas kandidat Maria Ohisalo. En kandidat som i sig har mycket kunskap, men som saknar en grundläggande förståelse för Åland som autonomi. Det står tydligt och klart i och med De Grönas flathet i frågan om Åland ska ha rätt till en egen EU-parlamentsplats.

HI och De Gröna har förvisso kommit överens om att skapa ett praktikprogram för åländska ungdomar – om Ohisalo får en plats. Det är lovvärt, men inte så mycket värt i relation till vad till exempel utlovats i samarbetet mellan Centern, Liberalerna, Moderaterna, Ålands framtid och Svenska folkpartiet. Ett samarbete som går mycket djupare än ett praktikprogram.

I pressinformationen som HI skickat ut står det även att Ohisalo har förståelse för problemen som Åland har gentemot EU, till exempel när det gäller autonomins brist på representation i EU-parlamentet. Vackert så, men vad betyder det i praktiken? Man ställde sig exempelvis inte på Ålands sida när finska riksdagen i slutet av förra året tog upp frågan om en åländsk EU-parlamentsplats.

Det är dåligt att inte HI tar EU-valet och Ålands krav på en egen EU-parlamentsplats på större allvar än att man för fram en finländsk politiker som tillhör ett parti som vacklar i Ålandsfrågor. Varför kunde man inte hitta en gemensam väg med andra åländska partier eller hitta en egen kandidat? Må vara att De Gröna ofta talar om svenskans positiva roll i Finland och i allmänna ordalag är allmänt positiva gentemot Åland och andra minoriteter men det räcker inte. Det borde även HI förstå.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss