Foto:

Varför stannade inte Lumparlandsbussen?

Torsdagen den 24 november skulle jag åka med färja från Långnäs klockan 16.00. Min son sa då att jag kunde ta bussen istället för bilen och vara lite miljövänlig, och det kostar bara 2.50 och turen passar med färjan.

Jag kollade bussturlistan och såg att jag kunde stiga på nedanför Stadshuset. I god tid stod jag där med ungdomar som skulle åka buss, tre Willams bussar kom efter varandra. Med min nedsatta syn var det svårt att läsa ljusskylten var bussarna går innan de var så nära, så när första bussen kom och bara körde förbi hållplatsen såg jag att det var den jag skulle med. Jag frågade en flicka om det var Lumparlandsbussen då jag var osäker och frågade varför den inte stannade. Hon sa att jag inte vinkade åt den. Måste man vinka när man står med en väska i varje hand? De andra bussarna stannade nog utan att jag såg att någon vinkade.
Det stod det inte i bussturlistan.

Kanske busschauffören inte var van att någon som ska till Långnäs stiger på där, men han borde sett den gamla gubben som stod där med en väska i varje hand bland ungdomarna.

Nu blev min hjärna stressad och inte kunde tänka klart, hur skulle jag komma till färjan nu? Skyndar mig fort till första taxistation, den var tom, så även den andra på grund av skolkörningar troligtvis. Ringer privat taxi, upptagen, ringer ytterligare en och får svar att den borde hinna till Långnäs. Detta stressande är inte bra för hjärtat på en gammal man.
Taxin kom och vi mötte bussen i Lumparland som jag skulle åkt med, men jag kom till färjan med fyra minuters marginal.
Så min miljövänliga resa blev något annat än 2.50, det blev 66 euro för taxin i stället.

Nu undrar jag om Williams betalar min taxi på grund av kanske busschaufförens slarv att inte stanna vid busshållplatsen. I min värld den borde gjort det då de står folk och väntar och se om någon vill åka med bussen.

På färjan sitter jag och tänker på hur jag borde gjort när bussen inte stannade, nu vet jag, men en gammal stressad hjärna funkar långsamt.
Så nu får jag väl sitta med svarte Petter på hand och betala taxin själv för att jag är gammal och inte förstår hur man gör när man ska vara miljövänlig och åka buss. De är inte lätt att bli gammal i dagens samhälle.
En 73-åring med nedsatt syn

Hittat fel i texten? Skriv till oss