Foto:

Svar till Anders Gustafsson

Jag tänkte klargöra det som du Anders påstår att jag har skrivit i min insändare som handlade om Jessy Eckermans kandidatur till kommande EU-val.

Jag nämnde varken Putin i sammanhanget eller skrev att Ursula von der Leyen bestämmer ensam inom EU. Jag hänvisade bara till faktumet att hon inte blivit invald på demokratiska grunder då Manfred Weber var den egentliga kandidaten i sista valet och påpekade att hon är involverad i olika skandaler (märkligt nog att rättegången mot henne blivit uppskjuten till efter EU-valet).
Angående invandring skriver du om Finland. Jag relaterar dock till en pågående okontrollerad invandring inom EU då vi pratar EU-valet här. Det du skrev att jag ”som själv är inflyttad, svävar i förvillelsen att det pågår en ’okontrollerad invandring’” lämnar jag okommenterat.
Du skriver att överstatlighet och detaljreglering är ett missförstånd och hyllar fördelar som finns tack vare EU. Det kan nog hända att vissa saker underlättas men ur min synvinkel överväger dock nackdelarna som jag beskrev i min första insändare och som jag inte tänker rada upp igen. Under strecket är problemet att politiken blir allt mer ideologibaserad. Jag önskar mig i stället ett fokus på sakpolitik som lägger sig så lite som möjligt i invånarnas privata liv och minskar byråkratin för företagen. Medborgarna behöver inte åsiktsförmynderi i kampen mot höger och för mångfald.

Vad skulle vi satsa på? Jo. Tillbaka till mer småskalighet, det vill säga ge nationalstaterna mer suveränitet tillbaka, mera basdemokrati (folkomröstningar), en stabil el-försörjning, förbättring av kontrollerna av EU:s yttergränser, motverka prishöjningar och inflation på grund av bland annat sanktionerna mot Ryssland och upptagande av ekonomiskt svaga länder i EU, jobba för ett slut av Ukrainakriget genom förhandlingar (krig kostar genom vapenleveranser, höga priser och återuppbyggandet av Ukraina och skördar massor med människoliv). Ukraina kan inte själva vinna över Ryssland. Bara med en aktiv inblandning av andra stater som provocerar ett krig över hela Europa och kanske ännu längre. Det finns som du själv skriver en massa att göra inom EU men detta kan inte tillräckligt belysas i en enkel insändare med ett begränsat teckenantal.
@DEBATT/DEBATT_Insändare_signatur:René Janetzko

Hittat fel i texten? Skriv till oss