Foto:

Spana på Åland och kryssa till Åland – men gå inte i land!

Skärgårdskryssa till Åland eller familjekryssa till Åland utan landstigning. Det är Birka Gotlands marknadsföringsknep. På hemsidan finns destinationer som Visby, Höga kusten, Bornholm, Ystad och Riga. Ingenstans finns Åland eller Mariehamn som destination.

Birka Gotland kommer in till Mariehamn 07.30 och ligger en kort stund vid kajen och då får passagerare inte ens gå iland. Passagerarna som åker på kryssning till Åland får i stället troligen anamma Aftonbladets kryssningstips genom att ta sig en tur ut på akterdäck på båten och spana in vackra Åland och dess skärgård.
För det är precis som kvällstidningen skriver, den här demilitariserade ön är en förutsättning för att färjorna ska kunna hålla i gång som de gör. Men att skatteundantaget kom till för att trygga transporterna till Åland och hålla i gång trafiken glöms alltför lätt bort i debatten.

I sommar har Åland inte ett enda kryssningsanlöp från något av de rederier som trafikerar Mariehamn och Långnäs. Inte en enda båt från dessa rederier ligger vid kajen i Mariehamn över dagen eller ens någon timme. Det står i stället utländska kryssare för. Tack.

Viking Line kör extra kryssningar till Visby. Förstås via Mariehamn på väg till Gotland för att kunna sälja taxfree. Åland håller alltså på att bli en teknisk mellanlandning för att få sälja taxfree och det är en bekymrande utveckling på fler än ett sätt. Dels vill vi förstås kunna erbjuda Sommaråland till våra gäster. Men också: Hur långt går det egentligen att tänja på skatteundantaget innan det anses stå i strid med unionsintressena?

Skatteundantagets negativa effekter för Ålands företagare är väl kända och jag har beskrivit dem i flera insändare. Det nya där är merarbetet med skattegränshanteringen gentemot Sverige, som tyvärr kom samtidigt som trafiken Mariehamn-Kapellskär upphörde.

Det sticker, ärligt talat, i ögonen med tekniska mellanlandningar där passagerarna inte ens lämnar båten, då det samtidigt tycks vara nästan omöjligt att göra något åt de negativa effekterna som kämpande åländska företagare lever med varje dag.
Det värsta är att företagare börjar tröttna på att vara företagare på Åland. Det är inte bra alls. Det är faktiskt riktigt oroande för framtiden och motståndet mot skatteundantaget växer så det knakar.
Hur kunde det bli så här?

Anders Holmberg (MSÅ)
Företagare och politiker

Hittat fel i texten? Skriv till oss