Foto:

Skatteundantaget är viktigt – men skattegränsen ett gissel

Att försöka nå resultat för åländska företagare och privatpersoner beträffande skattegränsen är en högprioriterad fråga för landskapsregeringen, men den är svårlöst. Problemen har varit uppenbara för flera landskapsregeringar, trots det finns fortfarande ingen acceptabel lösning. Vi behöver fundera brett, kreativt och oortodoxt. Den berör på ett eller annat sätt nästan alla ålänningar. Lagtinget borde överväga att aktivera § 22 i självstyrelselagen. Nämligen att göra en hemställan till riksdagen att åtgärder måste vidtas i stadsförvaltningen för att minimera byråkratin och därmed minska kostnaderna för båda parter, Åland och riket, samt underlätta för företagare och privatpersoner.

Det känns som om vi frustrerat pratar med oss själva och få, om ens någon, lyssnar av de som skulle ha möjlighet att förändra och förbättra. Vi behöver göra ett allvarligt försök att få upp frågan på politisk nivå i riksdagen, medvetandegöra rikspolitikerna. Skatteundantagets huvudsyfte är att säkra transporterna till och från Åland men också, och det här är viktigt, till och från riket.
Skatteundantaget är till nytta för landet som helhet. Den åländska flottan utgör en avgörande del av försörjningsberedskapen. Finland är också en ö i ett säkerhetsperspektiv. Dessutom är arbetsplatserna som rederinäringen bidrar med inte minst ur ett glesbygdsperspektiv, förutom de direkta inkomst- och samfundsskatterna, oerhört värdefulla. Ålänningarna är goda skattebetalare och vi har sjöfolk i vår flotta från Lappland i norr till den åländska och åboländska skärgården i sydväst.
Självstyrelselagen medger initiativrätt i riksdagen genom § 22. Det är i sig ett unikt system som inte enbart gäller laginitiativ utan även initiativ i ärenden som faller utanför lagtingets behörighet, till exmpel tullen. Det skulle finnas en möjlighet för lagtingets gruppledare att göra en hemställan med en tydlig problembeskrivning, beskrivning av överbyråkratiseringen, tvärtemot intentionerna i riksregeringens program samt med förslag på möjliga lösningar och förenklingar.
Riksregeringen har tillsatt en styrgrupp för minskad byråkrati med syfte att underlätta företagens vardag, minska onödig byråkrati och onödiga kostnader. Projektet är gemensamt för hela statsrådet och det gäller alla ministerier och förvaltningsområden. Förenkla skattegränsen skulle vara ett profilerat projekt. När lagtingets hemställan tas upp för behandling i riksdagen finns en möjlighet för lagtinget att vara på plats, höra diskussionen och vid samma tillfälle besöka respektive partigrupp för att sakligt redogöra för vårt gemensamma problem samt möjliga lösningar.

Katrin Sjögren
Lantråd

Hittat fel i texten? Skriv till oss