Foto:

Sänk ministerarvodena och ta bort Ålandstilläggen

Vi väntar fortfarande på att ministrarna ska tacka nej till den absurda arvodeshöjningen, och att lagtinget också frivilligt går ner i lön. Även lönesättningen för landskapets personal borde åtgärdas. I landskapsrevisionens granskning står: ”Allmänna tillägget (Ålandstillägg i kommunala avtalet) tillkom för många år sedan då fackorganisationerna yrkade på ett extra tillägg då det visade sig att levnadskostnaderna på Åland var högre än på motsvarande ort i riket samt att offentliga sektorns löner var lägre än motsvarande löner inom privata sektorn på Åland.”

Stämmer verkligen detta? Levnadskostnaderna var förstås inte högre för landskapsanställda än för andra ålänningar, men har de använt ett felaktigt argument för att få igenom detta tillägg? Kommunalt anställda får inte något allmänt tillägg eller Ålandstillägg.
Däremot har landskapets personal länge haft Ålandstillägg. I mars 2005 gjorde dåvarande minister Fredrik Karlström en hemställningsmotion till lagtinget gällande ”Förändring av det så kallade Ålandstillägget”: ’Eftersom Ålandstillägget finns på grund av de högre levnadskostnaderna på Åland och enbart kan åtnjutas av offentligt anställda snedvrider det lönerna mellan privat och offentlig sektor och är sålunda diskriminerande mot privatanställda. I stället för att enbart offentligt anställda ska erhålla denna förmån på bekostnad av privatanställda, företagare och pensionärer skulle det vara betydligt mer rättvist att återinföra det allmänna skatteavdraget som en kompensation till alla för att levnadskostnaderna på Åland är högre än i omkringliggande regioner.’”
Inget beslut togs. Ärendet förföll 2007 på grund av nyval.

Lagtingsledamot John Holmberg var inne på samma linje i en insändare i maj 2021, där han skriver: ”Jag skulle mycket hellre se ett jobbskatteavdrag som gäller samtliga arbetande ålänningar. I mina ögon är dagens Ålandstillägg djupt orättvist, då det endast kommer de offentligt anställda till godo.”

Det orättvisa tillägget har inte tagits bort. Snarare tvärtom. I landskapsregeringens löneutvecklingsprogram för 2022–2025 står: ”Allmänna lönetillägget inkluderas i grundlönen och minimigrundlönerna höjs och förenhetligas och blir lika inom landskapsförvaltningen.” Dessutom tänker man baka in en del av de sex ålderstilläggen i grundlönen.
Tidigare hade landskapets personal dubbla tillägg, både ett dyrortstillägg och ett allmänt tillägg samtidigt. Hur kunde man införa det allmänna tillägget när man redan hade ett tillägg? Dyrortstillägget bakades in i grundlönen från och med september 2014. Och nu ska man göra det samma med det allmänna tillägget. Ingen vidare transparens då ni gömmer och glömmer vilka tillägg ni redan har.
Landskapets anställda har år efter år högre löner än både statligt anställda och kommunalt anställda. De kommunalt anställdas löner brukar ligga långt efter de andra två, och deras tjänster är väl ändå mer jämförbara med landskapets tjänster än det privata?
Vi har redan kunnat läsa hur mycket ÅHS måste spara de närmaste åren. Men hur mycket ska ni själva spara? De cirka 700 anställda inom landskapsregeringen får var och en 121,24 euro per månad i allmänt lönetillägg. Det blir cirka en miljon euro per år. Där har ni en passlig besparingsåtgärd.

Förtroendet sjunker mer och mer

Hittat fel i texten? Skriv till oss