Foto:

Politiker handfallna när Östersjön mår dåligt

Östersjön mår dåligt! Vårt innehav är bevisligen det mest förorenade havet i världen. Ingen av våra sjöar, vikar och kusthavet på Åland har god status enligt EU:s klassificering. Nyligen rapporterades (Ålandstidningen den 13 mars) att vår fiskebestånd visar tecken på övergödning. Strömmingarna är både magrare och mindre. Björkna har ökat, gös också, men antalet större gösar är låg. Klimatförändringen fortsätter, havsvattnet blir varmare och gynnar algblomningen och reducerar ytterligare levnadschanser på arterna i Östersjön.

Och vad gör vi? Fosforbelastningen till havet fortsätter: fiskodlingarna, jordbruket, bristfälliga avlopp, bräddningar. Överkonsumtionen har inga gränser! Ålands personbilspark blev 2023 en procent högre, antalet fordon i trafik hos oss är över 750 per 1.000 personer. Slitage från bildäcken orsakar den största spridningen av mikroplaster, vilket hamnar med dagvattnet till havet.
Mikroplasterna finns överallt i naturen och även i levande varelser. Hittills har hälsoeffekterna på människan varit oklara, men den senaste seriösa forskningen bevisar att samband med hjärt- och hjärninfarkter sam dödsfall i förtid finns. Detta rapporterades i New England Journal of Medicin, en av de ledande medicinska tidskrifterna.

Ständigt ökande mängder plastskräp i havet överskrider fiskarnas mängd i världshaven år 2050 och även plastskräpet förvandlas över tid till mikro- och nanoplaster. Våra politiker står handfallna, också här på Åland: ingen vattenlag, ingen klimatlag! I stället är undantag dagens melodi: Ö-undantag, undantag på EU:a vetenskapligt förankrade fiskkvoter!

Det börjar bli många som klär sig på farisékappan! Havsmiljön hotas! Unika åländska Norrhavet som naturens pärla ska förstöras? Horisonten försvinner! Planerade havsbaserade vindkraftparker svartmålas som kommande katastrof? Någon utifrån vill tjäna pengar på vår bekostnad!
Obestridligt faktum är att vi måste bli mycket, mycket snabbare av med fossila bränslen! Fossilfri energiproduktion med vindkraftsmöllorna leder till marginell påverkan i själva djurbeståndet och övrigt liv vid havet. Möllorna kan monteras ner. En del fundament kan faktiskt lämnas kvar, utrustad med grottor och tunnlar, vilka bjuder skydd och lekplatser till fiskar och andra havslevande organismer. Och i takt med att tekniken utvecklas, kan själva generatorerna bytas till modernare och kretsloppsanpassade.

Rauli Lehtinen (HI)

Hittat fel i texten? Skriv till oss