Foto:

Parlamentarismen skapar överallergiska politiker

Vart är det politiska arbetet på väg, är de egentliga problemen ointressanta, är smala återvalsfrågor viktigare än basservice och långsiktig stabilitet?

Samhället har tagit på sig för stora kostnader i förhållande till inkomsterna, detta har pågått länge, service och tjänster till medborgarna uppfinns vart fjärde år av kandidater till lagting och kommuner.
Det är väl inget fel i att vilja ordna något bättre, men, det ska betalas. Få politiker har bra förslag på besparingar som på riktigt, sänker utgifterna, däremot tycker många att det ena och det andra ska löna sig, dock tål det mesta inte en fakta granskning. Ta kommunsammanslagningarna, var i våra närregioner har detta lönat sig, jag har ställt frågan många gånger i många år men tystnad är svaret. Sammanslagningar har gjorts sedan 60-talet så någon borde ju hitta någon utvärdering om förträffligheten med detta tyckande.

Något måste göras, höja skatter eller avgifter eller minska utgifter, det kan de flesta ta till sig hoppas jag, eller, man kan göra som haren gör, gömma sig och hoppas det går över!

Kommunernas socialtjänst var det man ansåg var viktigast då ett samhällsreformsarbetet startades för många år sedan, och nu finns det. En stor del av kommunernas budget och arbete överfördes till en för hela Åland gemensam organisation. Den är ny och kritiserad, redan. Märkligt. Ge det en ärlig möjlighet att bli bra, det förtjänar alla på och detta inte bara i euro räknat.
Återuppta samhällsreformarbetet, det finns mycket kvar att göra. Men det ska löna sig ekonomiskt.
Parlamentarismen skapar överallergiska politiker, man tål helt enkelt inte vad någon från ett annat parti framför, men plockar poäng i den egna gruppen om man kan ” tvåla till ” någon annan, det här är bra underhållning i revyer men dyrt för skattebetalande medborgare.

Om vi kan vara överens om att samhället, vi, bränner lite för mycket euros på medborgarnas service räcker det, ett samhällsreformsarbete kan återupptas, förutsättningslöst, vad lönar sig.

Vi kan inte gömma oss bakom covid-19 och klimatförändringar, inte skylla på EU eller annan valfri skyldig, inte att någon annan ska göra nåt, vi bor nämligen på samma självstyrda 100-åriga ö, och om någon hittar något bättre ställe att bo på, hör av er.

Ingvar Björling (Ob)

Hittat fel i texten? Skriv till oss