Foto:

Bild

Närproducerat är bra för alla

Så trevligt att man från tidningarna följer med vad som händer ute på landsbygden och hur det går för jordbruket och speciellt där det finns mjölkkor. Det är bra att det finns närproducerat. Fast en del åker över hav och land och kommer tillbaka fast i andra förpackningar och med andra färger, lite överengagerat kan man tycke.

Men gräset är oftast lite grönare på andra sidan diket. För innehållet är nog detsamma fast det kommer från kor i Finland, Sverige eller Åland.
Men det mesta behöver konkurrensutsättas för att priset ska vara på en så låg nivå som möjligt. Allt enligt lag. Det är bra under några år som korna producerar så mycket mjölk som förväntas. Blir det under en viss nivå får kor i sina bästa år ge plats för en ny, yngre.
Som tur är kan vi som privatpersoner köpa ekologisk mjölk för cirka 2-3 euro litern. Det passar bra för oss småkonsumenter. Även 3-4 euro litern kunde man betala där korna fick vandra mera fritt och naturligt under den gröna tiden av året, och på platser där maskiner ändå inte kommer fram. Kornas medellivslängd kunde därmed förlängas och kunde kanske bli det dubbla. Samtidigt kunde vi få ett vackert landskap, troligen hälsosammare mjölk och dessutom ett godare samvete.

Hälsningar från landsbygden

Hittat fel i texten? Skriv till oss